Bili zaposleni muzičari, slikari...

Vršilac dužnosti tehničkog direktora Telekoma Halil Krasniqi, rekao je da su u procesu transformacije Telekoma smanjili na 300 radnih mjesta sa 500 koliko je bilo. Prema njegovim riječima, Telekom zapošljava ljude koji su po zanimanju muzičari, slikari i drugi, koji nisu imali veze sa radom u ovoj kompaniji.

Da bi normalizovao broj zaposlenih, novo rukovodstvo Telekoma zajedno sa Vladom Kosova je napravilo izlazne pakete.

„Ukupno je 2.200 radnika. Treba mnogo radnika, ali ne 2.200. Bilo je nepotrebnih naziva poslova, broj je smanjen sa 500 na 300. Ima radnika koji posao ne rade sa zadovoljstvom, jer o takvom poslu nisu ni sanjali, već su tu ušli zbog plate. Ima radnika po zanimanju muzičar, slikar i dr. Ovo su rijetki slučajevi, ali to pokazuje fenomen. Za normalizaciju broja zaposlenih Vlada nam je ponudila dva paketa. Paket A je da radnici koji odu u penziju u periodu od 2023. do 2026. godine primaju 60 odsto bruto plate za preostale godine i da im se uplaćuje isti iznos ličnih doprinosa. Paket B namjenjen je pomenutim radnicima, odnosno onima koji žele dobrovoljno da odu. Dobiće 24 pune plate. Ali ne oni koji su kvalifikovani za rad u Telekomu. Čuvamo njih jer su nam potrebni“, rekao je Krasniqi za „Java Sonte Me Rronin“.

Prema Krasniqijevim riječima, ovi paketi nisu napravljeni da bi se ucjenjivali radnici. „Jer ako se Telekom bude razvijao, biće nam potrebni ovi radnici. Ali ne u ovoj situaciji“, dodao je on.

Pored pitanja arbitraže i sudskih sporova, Telekom ima i 5.000 aktivnih predmeta za degradaciju zaposlenih. Prema riječima Krasniqija, u ovim sporovima je u pitanju četiri miliona eura.

„Ali ima i dugovanja prema Telekomu. Telekom banci koja je bankrotirala duguje 11 miliona eura. Zatim su tu mali dugovi. Ima loših dugova, 25 miliona eura koje nam drugi duguju“, zaključio je Krasniqi, koji je dodao da su ugovori sa medijima raskinuti.