Sekretar PDK

Sekretar PDK Bernard Nikaj rekao je da Kosovo već godinu dana nema spoljnu politiku jer u tom periodu Vlada Kosova nije učinila ni jedan korak u apliciranju i lobiranju za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Lajmi.

"U stvarnosti, mi nismo imali spoljnu politiku u posljednjih godinu dana. Kosovo je, prvi put od proglašenja nezavisnosti, od brojnih pokušaja da uspostavi svoje prisustvo i subjektivitet u međunarodnoj sferi, odlučilo da se svijesno ili nesvjesno uzdržava od spoljne politike i da se ne bavi spoljnom politikom. Ono što vidimo u spoljnoj politici je više dezorijentisan spoljnopolitički poduhvat nego spoljnopolitički angažman", rekao je Nikaj.

On je rekao da Kosovo ima ambasade koje nemaju ambasadore i koje su bile zatvorene jer u njima nije bilo osoblja, za šta je okrivio ministarku spoljnih poslova Doniku Gërvallu-Schwarz, ističući da su njeni skandali dodatno zaoštrili odnose Kosova sa međunarodnim partnerima.

On je dodao da je spoljna politika Kosova samo teorijski pojam, a da Gërvalla-Schwarz na sastancima na koje je išla kao da je išla da vodi bilješke, a ne kao ministar spoljnih poslova.

"Spoljna politika Kosova je samo teorijski pojam. U našoj spoljnoj politici nema prakse. Prošlo je godinu dana i šta znači ministar spoljnih poslova, pogledajte većinu sastanaka, ministar spoljnih poslova je više kao savjetnik predsjednika koji je išao da bilježi sastanke nego ministar spoljnih poslova koji koordinira i vodi strukturisanu spoljnopolitičku agendu. Mislim, da ne pričamo o priznanjima. Ovo je koncept koji se više i ne pominje. O članstvu u međunarodnim organizacijama da i ne govorimo", rekao je Nikaj.
 
On je naveo da je Vlada Kosova otišla toliko daleko da kritikuje sporazume koje su sponzorisali međunarodni prijatelji Kosova.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net