Lider AAK-a

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je da pristup premijera Albina Kurtija i predsjednice Vjose Osmani američkom projektu gasovoda ide u prilog ruskom Gaspromu, prenosi Lajmi.

Haradinaj je izjavio da odbijanjem ovog projekta Kosovo gubi priliku za alternativni izvor energije.

"Premijer kaže ne, dok predsjednica ćuti, oboje su ovom akcijom prešli u službu Gasproma i Rusije. Akcijom odbijanja američkog gasovoda Skoplje-Priština ne samo da je Kosovo oštećeno i izgubilo mogućnost da ima alternativni izvor energije, već je ojačana mogućnost ruskog Gasproma da proširi dalji uticaj i da dalje jača na Balkanu, jer je ovim projektom postojala mogućnost da se energija daje i Crnoj Gori, ponekad i Srbiji, kao drugi alternativni izvor", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da ruski Gasprom jača interese Rusije u odnosu na druge države.

"Na vrijeme je upozoreno na ovu situaciju, da će biti poteškoća sa energetikom, pričamo o periodu prije rata u Ukrajini, ali iskreno govoreći Rusija se bori više za tržište u EU i svijetu, jer gas prodaje njihov Gasprom, a njihov Gasprom je vojska, to je država, to je Rusija, to je Putin", kaže on.

On je naveo da je Kurti odbio 200 miliona eura za projekat gasovoda.

"Predsjednik SAD pristane da da 200 miliona za projekat gasovoda Skoplje-Priština, nasuprot ruskom gasu koji se nalazi u Srbiji, a u tom trenutku premijer Kosova odbija novac i projekat gasovoda poskupljuje, dok predsjednica Kosova ćuti, nema jasan stav", rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi