Kosovari će je zauvijek pamtiti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je poručila da je šokirana informacijom o smrti bivše američke državne sekretarke Madeleine Albright, napominjući da je ona bila "veliki prijatelj Kosova".

"Pružala nam je nadu kada je nismo imali, bila je naš glas i naša ruka, kada nismo imali ni glas ni ruku. Prepoznala je bol našeg naroda jer je i sama preživela progon u detinjstvu, bila je odlučna protiv Slobodana Miloševića. Pružala je podršku Kosovu u kontinuitetu, do poslednjeg daha. Narod Kosova će je zauvek pamtiti", napisala je kosovska predsednica na svom Facebook nalogu.

Albright je Kosovo posetila mesec dana nakon što je rat završen, u julu 1999. godine.

Tada je poručila da će se izgradnjom mira na Kosovu doprineti stabilizaciji na Balkanu i slobodnoj Evropi.

Zbog njenih zasluga, u Prištini je 2019. godine u Prištini otkrivena i bista u njenu čast.

Povodom smrti Madeleine Albright oglasio se i premijer Kosova Albin Kurti putem svog Twitter naloga uz navode da je ona bila "divna žena beskompromisnog morala za SAD i prijatelj Kosova do samog kraja".

Madeleine Albright preminula je u 84. godini, a vijest o njenoj smrti objavila je porodica u srijedu, 23. marta.

Madeleine Albright rođena je u Pragu 1937. godine, u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Bila je kćerka diplomate koji je bio prisiljen u progonstvo nakon okupacije od nacističke Njemačke 1939. godine.

Preselila se prvo u Englesku, pa u Ameriku deceniju kasnije.

Obnašala je dužnost državne tajnice do 2001. godine, u vrijeme mandata američkog predsjednika Billa Clintona i bila je prva žena na toj poziciji.

Clinton je Albright odabrao za najvišeg američkog diplomatu 1996. godine, nakon što je prethodno bila ambasadorica pri Ujedinjenim narodima.

Predsjednik Barack Obama dodijelio joj je 2012. godine Medalju slobode, najznačajnije civilno priznanje u SAD, ističući da je njen život inspiracija svim Amerikancima.