Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je na sjednici Skupštine da Nacrt građanskog zakonika ne predviđa mogućnost sklapanja istopolnih brakova, već predviđa procedure za poseban zakon, prenosi Lajmi.

Nacrt zakonika, kako je rekao Kurti, predviđa zabranu sklapanja ranih brakova.

"Ova uredba je u potpunosti usklađena sa međunarodnim standardima. Starost za sklapanje braka se podiže na 18 godina. Važna tačka koja je pogrešno shvaćena je registracija građanskih zajednica osoba istog pola. Na kraju krajeva, ljudska prava su prava svih ljudi, svake osobe jer je svaka osoba stvorenje od Boga i prirode. To piše i u našem Ustavu i praksi Suda za ljudska prava”, kaže Kurti.

Premijer je dodao da zakonik ne reguliše uslove i postupak za istopolne brakove, ali je odredio da se to ubuduće može regulisati posebnim zakonom.

"To je u skladu sa Ustavom koji ne dozvoljava bilo kakvu diskriminaciju, pa ni po osnovu pola. Zakonik ne reguliše istopolne brakove. Podsjećamo da se brak razlikuje od građanske zajednice koja omogućava samo suživot, a ne i zasnivanje porodice i ostala prava koja iz toga proizlaze“, dodao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore