8. MART

Organizacija "Marširamo, ne slavimo" povodom Dana žena u Prištini organizuje protestnu šetnju, u kojoj će danas njih oko 10.000 izraziti nezadovoljstvo povodom toga što su sve češće žrtve porodičnog nasilja, koje se neretko završava ubistvom, prenosi Reporteri.

Aktivistkinja ove organizacije Elena Morina rekla je da će 8. mart biti drugačiji, jer se žene ubijaju i nema više prostora za slavlje.

"Kolektiv 'Marširamo, ne slavimo' 8. marta ove godine manifestovaće maršom protiv ubistva žena. Ovaj marš dolazi kao neophodnost da se odgovori nasilnom patrijarhatu koji, osim što neprestano siluje žene, oduzima i njihove živote. I ovog 8. marta praznik nam je nemoguć. To je zato što duboka nesigurnost u kojoj mi kao djevojke i žene živimo, ekonomska, socijalna i politička nejednakost ne ostavljaju nam prostora za uživanje ili slavlje“, rekla je Morina.

Ona pominje i svrhu ovog marša, gdje kaže da će pored osude ubijanja žena to biti i marš solidarnosti sa ukrajinskom državom.

"Zato se i ovog 8. marta organizujemo da protestujemo protiv ugnjetavanja djevojaka i zločina nad ženama na Kosovu. Organizujemo se jer se protivimo višestrukoj nepravdi i nejednakosti i pozivamo na bolju budućnost u kojoj su svi slobodni. Pored osude nasilja i ubistava žena i zahteva za pravdom, ovaj marš će biti i marš solidarnosti sa Ukrajinom“, rekla je ona.

Morina kaže i da će marš krenuti od Palate pravde, jer su, kako kaže, za ubistvo ovih žena krivi sud i tužilaštvo.

Kako je rečeno, ovaj marš biće održan i u drugim gradovima - u Obiliću, Mirtrovici, Peći, Orahovacu i Gnjilanu.