Intervju za TRT World

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je u intervjuu za "TRT World" rekla da je Srbija jasno pokazala da stoji uz Rusiju, odbijajući da osudi rusku agresiju u Ukrajini i odbijajući da uvede sankcije.

"Mislim da je bilo jasno da Srbija stoji uz Rusiju i rusku propagandu u ovoj krizi, jer nije osudila rusku agresiju i napade na Ukrajinu, niti se pridružila sankcijama koje su uvele zapadne zemlje. Svako ko se zavarava da će Srbija zapravo izabrati proevropski put, samo udovoljava Vučiću, jer je on po karakteru isti kao Putin“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da Rusija i Srbija udružuju snage u cilju destabilizacije svijeta, uključujući i zapadni Balkan.

"Iz njihovih postupaka, iz njihove retorike možemo vidjeti da dok je Ukrajina prva linija fronta koja brani demokratiju, zemlje zapadnog Balkana, posebno Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, ali i zemlje poput Albanije i Sjeverne Makedonije su druga linija fronta u odbrani demokratije. Pozivamo EU da bude jasna u jeziku koji koristi i porukama koje šalje Beogradu, jer mora da spriječi Beograd da istovremeno sjedi na dvije stolice. Do sada je to činila. Imajući neku vrstu retorike da je proevropska dok nije, ali ima pojačanu vojnu saradnju sa Rusijom, ali i ekonomsku i političku. Kriza u Ukrajini je najveći dokaz za to. Dok se ostatak svijeta ujedinio da osudi rusku agresiju, kao i uvedene sankcije, kako je Kosovo to uradilo u koordinaciji sa SAD i EU, Srbija je jedina koja bira da ostane uz Rusiju, pokazujući namjeru da to uradi na zapadnom Balkanu“, rekla je Osmani.