Odnosi nisu na željenom nivou

Politikolog Belul Beqaj ocjenio je u razgovoru za Kosovo onlajn da postoji razlog za sumnju da odnosi između najviših zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država i premijera Kosova Albina Kurtija nisu na željenom nivou, pa je zbog toga na neodređen rok odložena posjeta Kurtija SAD, koja je najavljivana još prije nekoliko mjeseci.

Iako je najavljivao da će još u novembru 2021. otputovati za SAD, pa je put "odložio" za početak 2022. godine, premijer Kosova Albin Kurti još uvijek nije realizovao svoju najavu i o tome nema ni pomjena trenutno. Govorilo se čak da Kurti nema ni odobrenu američku vizu, što sve dodatno povećava sumnju o njegovom statusu u Vašingtonu.

Prema mišljenju analitičara Belula Beqaja, prepreka za odlazak Albina Kurtija u SAD su odnosi Prištine i Vašingtona, koji nisu na željenom nivou.

"Moguće je da ima nešto što ja ne znam ili što javnost ne zna, ali u svakom slučaju sama činjenica što se to nije dogodilo do sada, a rečeno je da će biti, daje razlog da sumnjamo da odnosi između našeg premijera i najviših zvaničnika SAD nisu na željenom nivou", kazao je Beqaj za Kosovo onlajn.

Beqaj smatra da premijer Kurti nije ispunio određene zahtjeve američkih predstavnika, pa zbog toga nema ni njegove posjete SAD.

"Mislim da ima dosta razloga da sumnjamo da neki konkretni potezi oko konkretnih zahtjeva, koji su od strane američkih predstavnika upućeni na adresu našeg premijera, nisu ispunjeni, i pretpostavljam da je to ozbiljna prepreka zbog čega nije došlo do odlska u SAD", dodao je Beqaj.

Beqaj ističe da ukoliko Kurti u skorije vrijeme i otputuje u SAD, ostaje pitanje sa kim će tamo da razgovara.

"Ukoliko ode svakako će neko da ga dočeka, ali pitanje je nivoa. Radi se o tome da moramo imati željeni standardni nivo koji je bio kultivisan godinama, i ukoliko dođe do nekog nižeg nivoa smatram da će to biti dokaz nižeg nivoa odnosa između Kurtija i američke administracije. To nije dobro za nas, za njega i budući proces koji više ili manje, moramo priznati, zavisi prvenstveno od administracije SAD, a potom i od ostalih faktora koji su pomoćnici u rješavanju određenih pitanja, posebno dijalog sa Srbijom", zaključio je Beqaj.

Da podsjetimo, prije nekoliko mjeseci pojavila se informacija u albanskim medijima, da Kurti nema vizu za SAD. Njegov kabinet je to tada demantovao sa tvrdnjom da će on "uskoro ići u Ameriku".

Izvor: Kosovo Online