Proslava Dana nezavisnosti

U čast 14. godišnjice proglašenja nezavisnosti, jutros u 8:00 časova svečano je ispred zgrade vlade podignuta zastava Kosova.

Ceremoniji podizanja zastave prisustvovali su predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca, premijer Aljbin Kurti, ministar odbrane Armend Mehaj i komandant KBS-a Bashkim Jashari.

Zvaničnom agendom predviđeno je da u 9 časova kosovski zvaničnici odaju poštu u memorijalnom kompleksu u Prekazu. Zatim će uslijediti polaganje venaca na grobu bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove, kao i na grobu Adema Demaqija.

U 11.00 časova Skupština Kosova održaće svečanu sednicu u čast 14. godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.

U 12 časova na trgu "Majka Tereza“ biće održan  defile kadrova KBS-a i Policije Kosova. Kao govornici agendom su predviđeni predsednica Osmanija i premijer Kurtija.

Nezavisnost Kosova proglašena je 17. februara 2008. godine.

Prvi koji su potpisali Deklaraciju o nezavisnosti Kosova bili su bivši predsednik Fatmir Sejdiu, bivši predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi i bivši premijer Hashim Thaçi.

Prve države koje su priznale Kosovo kao državu nakon proglašenja nezavisnosti bile su Kostarika, SAD, Francuska, Avganistan, Albanija, Turska i Velika Britanija.