Dan nezavisnosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da na današnji dan treba zahvaliti svima koji su se žrtvovali za nezavisnost zemlje.

"Građanima čestitam 14. godišnjicu nezavisnosti naše države. I na današnji dan želim da se zahvalim i odam poštu onima koji su dali sve da uživamo u našoj zemlji, počev od vizionara i arhitekte nezavisnosti Kosova, predsjednika Ibrahima Rugove, koji je znao da predstavi volju građana Kosova pred svijetom i da uspostavi  prijateljstva koja i danas traju. Preko tri hiljade mučenika predvođeni komandantom Ademom Jasharijem i porodicom Jashari  žrtvovali su svoje živote za nas da živimo slobodni. Naša država je gotova stvar. Izazovi se nastavljaju, u ovim izazovima moramo biti ujedinjeni. Samo kada smo ujedinjeni možemo da uspjemo“, rekla je Osmani.

Uz zahvalnost međunarodnim prijateljima, Osmani je citirala bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugovu.

"Uvjerena sam da smo do sada učinili ponosnim naše prijatelje koji su nam pomagali u periodu sticanja slobode, nezavisnosti ali i u procesu izgradnje države i koji su prisutni i danas. Zato želim da im se zahvalim što nas nikada nisu ostavili. Kao što je rekao naš historijski predsjednik, "kuća se ne drži bez prijatelja, a Kosovo je najveći dokaz za to", naglasila je Osmani.