Retroaktivna isplata?

Otvaranje računa i prijave za dječije dodatke, traženje banaka koje za održavanje računa ne naplaćuju veliku sumu novca, procedure su koje traju dugo i jako su komplikovane rekao je Imer Raçi, jedan od roditelja koji su susreli sa tim procesom, prenosi Koha.

Raçi je u emisiji "Sot" na KTV objasnio da su zbog toga  mnoga djeca izgubila naknadu i beneficije koje im pripadaju.

Naime, Kosovo je od avgusta počelo sa raspodjelom dječjih dodataka, i to u visini od 20 eura za dijete koje je mlađe od dvije godine i 10 eura za bebe rođene od 1. januara 2015. godine pa sve dok ne napune 16 godina. Roditelji su se, međutim žalili na retroaktivno neisplaćene dodatke i kašnjenje u plaćanju, ali, po riječima Raçija, ne postoji mogućnost podnošenja žalbe.

"Mora da se izvrši ispravka i nadoknada dodataka za svu djecu koja su zbog kašnjenja izgubila pravo na prijavu. Ovo je kršenje prava djece jer oni ne mogu sami da se prijave. Ima kašnjenja u otvaranju bankovnih računa u Ministarstvu finansija, svi roditelji koji ne mogu da podnesu elektronski prigovor, ne mogu ni fizički da podnesu žalbu zašto sredstva nisu podignuta. To ih obeshrabruje da se žale", rekao je Raçi.

Prema njegovim riječima, druga primjedba je nemogućnost da se otac prijavi za naknade, čak i u slučajevima kada majke preminu.

Uprkos pritužbama, Raçi je rekao da je sistem dječijeg dodatka dobra stvar. Iako je to nazvao veoma simboličnim, ističe da je pokretanje platforme važno. Preporučio je da dodatak treba da pokrije bar troškove vrtića.