Do 20-og u mjesecu

Ministarstvo finansija, rada i transfera saopštilo je da je otvorena mogućnost apliciranja za korišćenje dječijeg dodatka za svu djecu do 16 godina. Time su obuhvaćene sve starosne grupe djece koje imaju pravo na ovu vrstu dodatka.

Da je ovog mjeseca otvorena mogućnost apliciranja i za djecu do 16 godina, potvrdio je na Facebooku ministar finansija Hekuran Murati.

Prijavu je moguće obaviti na sajtu E-Kosova, a vrše se do 20. dana u mjesecu.

Vlada Kosova je prošle godine donijela odluku o dodjeli naknada za trudnice i djecu.

Kako je tada saopštio ministar finansija, u početku će biti otvorena aplikacija za djecu rođenu od 1. januara 2020. godine, a potom će se od 2022. godine šema proširivati dodavanjem drugih starosnih grupa.

Prema ovoj odluci vlade, plan je bio da do 1. jula 2023. godine budu obuhvaćene sve starosne grupe djece do 16 godina.

Prije mjesec dana su iz ovog ministarstva saopštili da je od 1. decembra moguća prijava za korišćenje dječijeg dodatka za djecu rođenu od 1. januara 2009. godine. U novembru je pravo ostvarila generacija 2010, u oktobru generacija 2011, u septembru 2012. i tako dalje.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo finansija, redovnu prijavu za dječiji dodatak podnosi majka i bankovni račun će biti na ime podnosioca zahtjeva, dok se zahtjev oca ili zakonskog staratelja djeteta može podnijeti samo u određenim slučajevima.

Djeca starija od dvije godine imaju po deset, a do dvije godine – 20 eura mjesečno.