Stižu osude

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova LLumir Abdixhiku rekao je da je večerašnje hapšenje predsjednika Socijaldemokratske partije Dardana Molliqaja ukus čiste političke osvete.

Abdixhiku kaže da je hapšenje Molliqaja na taj način neprihvatljivo za njegovu stranku i protiv je osnovnih standarda demokratije.

"Kurti i njegova Vlada ne smeju da koriste policijsku moć za političke prijetnje i hapšenja; posebno kada za alternativu imaju normalno i ljudsko posezanje ka proceduralnim putevima, a prema već poznatim pravilima. Pozivam agencije za sprovođenje zakona da zadrže svoj profesionalni i nezavisni integritet i da ne postanu dio ovog političkog teatra paranoične vlade", napisao je Abdixhiku na Facebooku.

Na Molliqajevo hapšenje reagovao je i poslanik Behxhet Pacolli, koji je rekao da je takvo hapšenje "loša vijest za demokratiju“.

Molliqaj je večeras uhapšen zbog šamaranja policajca tokom subotnjeg protesta protiv poskupljenja struje, koji je sazvala stranka koju vodi.

PSD: Pravosuđe stavljeno u Kurtijevu službu


Socijaldemokratska partija saopštila je da je pravosuđe stavljeno u službu vlade premijera Albina Kurtija, nakon hapšenja predsjednika ove stranke Dardana Molliqaja.

Prema PSD-u, hapšenje Molliqaja izvršeno je nezakonito i skandalozno. U PSD-u tvrde da se policijska potjernica izrađuje upravo nakon njegovog hapšenja.

"Pozivi za razgovor, odnosno njihov lični podnesak od strane Policije Kosova nisu realizovani u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Nasilno lišavanje Dardana slobode predstavlja zloupotrebu moći od strane čitavog odgovornog lanca u okviru pravosudnog sistema. Njegovo hapšenje je potpuno nesrazmerno i nesaglasno zakonskim uslovima za takvu akciju. Ovo hapšenje moglo je da uslijedi bilo kada. Bio je u kancelariji i na raznim sastancima u Prištini tokom ova dva dana. Sada, nakon što je uhapšen, razumemo da je u toku izrada policijske potjernice“, kaže se u njihovom reagovanju.

Socijaldemokratska partija dalje kaže da će ih pozvati na odgovornost i preduzeti sve pravne radnje protiv svih onih koji su večeras zloupotrebili vlast lišavanjem slobode Dardana Molliqaja.

"Današnje nepotrebno hapšenje je politički motivisano i predstavlja direktan atak na naše opozicione akcije“, zaključuje se u njihovom reagovanju.