Nepovoljno za potrošače

U vrijeme kada je Kosovo doživelo najveću inflaciju, Uprava za zaštitu konkurencije ostala je bez komisije odgovorne za istragu i kažnjavanje preduzeća koja imaju monopol nad cijenama, prenosi Koha.

Zbog toga, od 9. juna prošle godine, Uprava nije mogla da otvori istragu o poskupljenju na Kosovu. U Vladi ne obećavaju da se situacija može brzo promjeniti.

Generalni direktor Uprave za zaštitu konkurencije Sakip Imeri ocjenio je situaciju kao nepovoljnu za potrošače.

"Nedostatak komisije stvara hendikep u pokretanju i zatvaranju postojećih istraga, a interes Kosova nije da stvara veći jaz", izjavio je Imeri.

Još prošle godine, Skupština i Vlada su upozoreni da će Uprava za zaštitu konkurencije ostati bez Komisije, ali ništa po tom pitanju nisu uradili.

Imeri je naveo da je obavjestio nadležne 23. marta prošle godine da toj komisiji ističe mandat 9. juna.

"Do sada u Skupštini nisu obrađena imena potencijalnih kandidata koji bi bili u toj komisiji Uprave za zaštitu konkurencije", navodi se u odgovoru Skupštine Kosova.

Vlada nije precizirala kada da će predlozi za članove Komisije biti proleđeni u parlament.

"Komisija Uprava za zaštitu konkurencije će biti funkcionalizovana. Imena potencijalnih kandidata biće poslata u Skupštinu, nakon usvajanja i stupanja na snagu Nacrta zakona o zaštiti konkurencije, jer taj nacrt zakona predviđa oblasti i oblike saradnje i koordinacije između MINT i Uprave za zaštitu konkurencije u cilju zaštite zdrave konkurencije i tržišna konkurencija", rekao je portparol vlade Perparim Kryeziu.

Posljednji zbirni izvještaj koji je objavila Agencija za statistiku o inflaciji je onaj za drugi kvartal prošle godine.

Na osnovu toga, cijene proizvoda široke potrošnje su porasle za 5,7 odsto.

Procjenjuje se da su cijene proizvoda posebno porasle krajem prošle godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore