Sudija Ustavnog suda Kosova na INTERPOL potjernici

Nakon što je prije tri mjeseca zatražio razrješenje člana Ustavnog suda Kosova, Radomira Labana, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić, obratio se juče otvorenim pismom predsjednici ovog suda Gresi Caki–Nimani sa istim zahtjevom.

Vujičić je još 17. septembra zatražio od Cake-Nimani da na osnovu člana 118. Ustava Kosova koji nalaže da sudije Ustavnog suda mogu da se razrješe samo za počinjeno krivično djelo ili za neobavljanje dužnosti, predloži predsednici Vjosi Osmani da razrješi Raadomira Labana.

"Opravdanost našeg zahtjeva temeljimo na neoborivim činjenicama da je dotični u Srbiji osuđen na šest godina zatvora u sudskom procesu ‘carinska mafija’ za krivično djelo primanje mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje isprava, dok se od 2014. godine nalazi na INTERPOL-ovoj potjernici", poručuje Vujičić.

Kaže da iz svega navedenog proizilazi da se "ne radi o istaknutom pravniku najviših moralnih vrijednosti, već o osobi kriminogene reputacije u čijem karakteru nema ni trunke etike i morala“.

"Kada se tome doda njegova bliskost sa potpredsjednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, koji je od skoro na ‘crnoj listi’ Sjedinjenih Američkih Država, dolazimo do zaključka da kao takav, ne samo da ugrožava integritet najvišeg republičkog organa već i bezbjednost cjelokupnog državnog sistema", poručio je Vujičić.

Apelovao je na predsjednicu Ustavnog suda Kosova i sve članove Ustavnog suda da "pod hitno i bez odlaganja" postupe po zahtjevu Udruženja koje predstavlja.

Pokušali smo da dobijemo odgovor i od samog Radomira Labana koji nam se javio i u kratkom telefonskom razgovoru, prije nego da spusti slušalicu, kazao je da je zauzet jer se nalazi "na suđenju", te da nije vidio saopštenje Vujičića.