Najava štrajkova

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rrahman Jasharaj reagovao je na jučerašnju izjavu premijera Albina Kurtija da su sindikati, uoči izbora 2017. godine, imali dogovor sa koalicijom PAN, prenosi Reporteri.

Savez sindikata zdravstva Kosova oštro je reagovao navodeći da Kurti koristi govor mržnje, dok je Jasharaj naglasio da Sindikat obrazovanja nije u funkciji nijednog političkog subjekta i da štiti samo interese zaposlenih u sektoru obrazovanja. Oba sindikata najavili su stupanje u štrajk. 

Kurti je juče poručio da promjena nije moguće dok su isti ljudi u tim organizacijama, a Savez sindikata zdravstva je izdao saopštenje u kojem navodi da Kurti ne govori istinu, već "grubim jezikom mržnje kalja naš rad, pokušavajući da skrene pažnju javnosti od legitimnih zahtjeva, a to su: povećanje plate i usvajanje Zakona o platama. 

Oni su objavili i memorandum o razumjevanju sa koalicijom PAN i naveli su u maju 2017. godine uputili zahtjev od 13 tačaka na adresu sedam partija, a da ni tada, ni sada, "premijer i njegova stranka nisu našli dobru volju da pomognu zdravstvenim radnicima kako bi poboljšali njihov status". Najavili su i štrajk.

Predstavnik sindikata obrazovanja Rrahnan Jasharaj je za portal Ekonomia Online naveo da Uniji sindikata nije problem da mijenjaju vlade svakog mjeseca, a da niko ne brine o uslovima rada u prosvjeti, koji nisu na zadovoljavajućem nivou.

"Nisam ja kriv što se naše vlade mijenjaju svakih pet-šest mjeseci, mi smo pokretali pitanje uslova i često u TV emisijama, u razgovorima za medije sam pomenuo da moje kolege u školama i dalje rade kredom i sunđerom“, rekao je Jasharaj.

Podsjetio je da je Kurti, imao drugačiji stav kada je bio u opoziciji prema zahtjevima Saveza sindikata. 

"Istina je da nijedan zahtjev Saveza sindikata nije bio nelegitiman i Savez nikada nije preduzeo nijedan korak bez konsultacija sa članstvom i bez poštovanja zakona. Kurti mora da zna da krši Zakon o sindikalnom organizovanju koji striktno zabranjuje mješanje državnih institucija u rad sindikata“, rekao je Jasharaj.

Najavio je štrajk kao u vrijeme bivšeg premijera Haradinaja, koji je trajao tri sedmice i podsjetio da su Kurtiju dali rok da do kraja marta ispuni njihove zakone.