Predsjednik Saveza sindikata

Predsjednik Saveza sindikata zdravstva Kosova Blerim Syla je, povodom današnjeg osmočasovnog štrajka upozorenja u zdravstvu, rekao da se ne odustaje od zahtjeva da se usvoji Zakon o platama i najavljuje da će se razmotriti radikalniji koraci ako se plate ne povećaju, prenosi Koha.

Prošle nedjelje održan je osmočasovni štrajk zdravstvenih radnika, a Syla kaže da će se, ako Vlada ne reaguje, od ponedjeljka sastati Upravni savjet koji će odlučivati o radikalnijim sindikalnim koracima.

"Poručujem pacijentima da i danas budu strpljivi. Danas će biti obezbjeđene samo hitne službe. Prvi štrajk je prošao dobro, svi zdravstveni radnici su se odazvali i nije bilo incidenata. Danas je još jedan štrajk upozorenja. Ako Vlada ne reaguje, a male su šanse da to učini, onda se u ponedjeljak sastaje Upravni savjet i doneće se druge odluke koje sigurno više neće biti osmočasovni štrajkovi već radikalnije akcije", naveo je Syla.

Kaže da je jedini zahtjev Zakon o platama za koji navodi da može da se poboljša u roku od nedjelju dana. Syla je dodao da oni nisu uključeni u grupu koja radi na zakonu o platama, a da nisu bili zadovoljni koeficijentima ni u prethodnom zakonu, posebno za medicinske sestre, ali da je uvedena odredba koja bi mogla da dovede do povećanja koeficijenata.

"U ovim trenucima Vlada nas nije pozvala, rekla je da će pozvati”, naveo je Syla i podsjetio da mu je na ranijim sastancima sa Pokretom Samoopredjeljenje rečeno da će dolaskom na vlast poboljšati Zakon o platama, ali da to nije urađeno.

"Mora se shvatiti da medicina nije samo vrijeme pandemije. Nema ništa vrijednije od zdravlja. Ako zdravstveni radnici ostanu u ovakvom stanju, onda je teško. Imamo radnike koji rade za 377 eura mjesečno. Onog trenutka kada budemo pozvani, iznećemo naše zahtjeve", rekao je Syla.

Prema njegovim riječima, na Kosovu od 2014. godine nije bilo povećanja plata, a po zakonu one bi trebalo da budu povećane na osnovu privrednog rasta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore