Hrvatska će pomoći Kosovu povodom vizne liberalizacije i evropskih integracija, dok će put ka EU pomoći i Srbiji i Kosovu da se riješe sva otvorena pitanja, ali i dođe do uzajamnog priznanja – kazao je danas iz Prištine hrvatski premijer, Andrej Plenković.

Plenković je doputovao ovog prijepodneva na Kosovo gdje je ispred zgrade vlade, uz najviše počasti, dočekan od strane svog kolege sa Kosova, Albina Kurtija.

Oni su se, nakon završenog sastanka, obratili medijima.

Plenković je izrazio nadu da će njegova poseta doprineti učvršćivanju političkih i ekonomskih odnosa između Hrvatske i Kosova.

Kazao je da su na sastanku konstatovali da između Kosova i Hrvatske vladaju prijateljski odnosi sa „puno razumijevanja i želje da se oni intenziviraju“.

Precizirao je da je ekonomska razmjena bila oko 100 miliona godišnje prije kovida i kazao da ona može biti veća, te su zbog toga dio njegove delegacije članovi Privredne komore Hrvatske i predstavnici kompanija iz Hrvatske koji već sarađuju sa kompanijama sa Kosova.

5G mreža


Plenković je ujedno najavio potpisivanje sporazuma u oblasti ekonomije, ali i prenošenje iskustava hrvatskih kompanija u vezi sa 5G mrežom.

„Ericson i Nikola Tesla prednjače u inovacijama i u razvijanju 5G sistema, na primjer, Osijek je grad koji je hrvatska vlada odredila da bude prvi veliki hrvatski grad koji će preći na 5G mrežu – i da upravo ta iskustva, prenesu i da budu prisutni ovde na kosovskom tržištu“, kazao je.

Hrvatski premijer je ujedno poručio da se njegova zemlja zalaže za to da Kosovo postane dio EU.

„Mi se zalažemo za evropski put Kosova, za intenziviranje institucionalnih, ekonomskih, finansijskih odnosa sa Evropskom unijom za viznu liberalizaciju. Nastojaćemo da vam pomognemo u svim političkim i diplomatskim naporima, a isto tako i u procesu reformi“, kazao je.

Potvrdio je i svoju podršku dijalogu, te uzajamnom priznanju Kosova i Srbije.

„Zalažemo se za cjelovitost Kosova, stabilnost zemlje, mir, dijalog i saradnju i vjerujem da će se nakon smirivanja ovih napetosti koje su postojale prije nekoliko nedjelja, nastaviti dijalog sa Srbijom i da će i ti odnosi doći u fazu pune normalizacije svih tokova, prije svega ekonomskih“, kazao je Plenković.

Ujedno tvrdi da je čvrsto uvjeren da će evropski put i Srbije i Kosova prema EU pomoći da se riješe otvorena pitanja, te da će na kraju, kako kaže, dovesti do uzajamnog priznanja.

Međutim, dodaje i da sam dogovor zavisi od strana u dijalogu, koji Hrvatska, kao članica EU podržava.

„Prije svega, na Srbiji i Kosovu je da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići za tim da odnosi budu bolji. Hrvatska je zainteresovana da ima dobre odnose sa Kosovom i da normalizuje odnose sa Srbijom“, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer ujedno tvrdi da bi ceo region trebalo da se priključi EU i da Hrvatska podržava politiku proširenja.

„Da sve susjedne zemlje sprovode reforme, ispune kriterijume i kroz novu metodologiju pristupnih pregovora idu ka EU, jer samo na taj način ceo ovaj region ima svoje jasno sidro i smjer političkog, društvenog, ekonomskog i sektorskog razvoja“.

Govoreći o „vojnoj saradnji“, Plenković je kazao da je Hrvatska odbrambena industrija zainteresovana za to da bude prisutna na Kosovu.

Tokom svoje prve zvanične posjete Kosovu Plenković se sastao i sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, koja ga je odlikovala predsjedničkom medaljom  „Sveta Tereza“, kao i sa predsjednikom skupštine, Glaukom Konjufcom.

Hrvatski premijer obići će danas i Janjevo, kao i bazu KFOR-a, gdje će se sastati sa pripadnicima hrvatskog kontigenta ove misije.