Mišljenje analitičara

Istraživač u Grupi za pravne i političke studije Arber Fetahu rekao je da je Kosovo moralo da izradi strategiju u periodu kada je bio na snazi moratorijum da bi se ojačale veze sa zemljama koje se kolebaju oko statusa Kosova i za nova priznanja, prenosi Kosova press.

„Srbija nanosi štetu međunarodnom prosperitetu i boljem etabliranju Kosova u međunarodnoj zajednici. Nedostatak strategije bi negativno uticao na imidž i funkcionalnost u međunarodnoj areni. Vlada Kosova je trebalo da izradi strategiju tokom jednogodišnjeg moratorijuma, da napravi planove i da počne da uspostavlja kontakte sa zemljama koje su bliže priznavanju Kosova, ili je veća vjerovatnoća da će ga priznati. Takođe, sa prestankom moratorijuma morala je da pokaže strategiju, konstruktivnost i unapredi bilateralne odnose sa zemljama koje se kolebaju oko statusa Kosova“, rekao je Fetahu.

Emir Abrashi iz Demokratije plus kaže da bi Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore trebalo da formira resor u okviru ministarstva koji će se baviti samo pitanjem priznanja i lobirati za nova priznanja.

Ističe da Srbija više lobira na afričkom kontinentu i pacifičkom regionu. Upravo u tim oblastima Abrashi kaže da Kosovo nema ambasadore i daje teren Srbiji da povuče priznanja.

„Važno je da u okviru MIPD funkcioniše tim koji bi se bavio samo pitanjem priznanja i koji bi aktivno lobirao za nova priznanja Kosova obilazeći sve krajeve svijeta i razgovorima sa najvišim institucionalnim liderima. S tim u vezi, vlast treba da traži pomoć od opozicije, s obzirom da u opoziciji ima ljudi koji su bili diplomate i imaju kontakte u svetu. S druge strane, Srbija vodi žestoku kampanju protiv priznanja. Moramo biti aktivni, moramo biti prisutni u međunarodnoj areni. Povlačenje ambasadora na tako dugo vrijeme stvara Srbiji još veći manevarski prostor. Zemlje koje su uglavnom sa afričkog kontinenta i pacifičkog regiona su ranjive na srpsku kampanju. Dok mi na afričkom kontinentu imamo samo jednu ambasadu i to bez ambasadora, a region Pacifika pokriva ambasada u Australiji, koja je zatvorena jer nema ambasadora“, rekao je Abrashi.

Srpske zahtjeve za povlačenje priznanja, Afrim Hoti profesor međunarodnog prava, posmatra u kontekstu propagande.

„Ne treba da pratimo trend i model Srbije, ali Vlada Kosova treba da ima strategiju da dobije što više priznanja, jer je vitalni interes da Kosovo dobije priznanje. Ne zato što je Srbija uradila suprotno, već zato što moramo da zauzmemo svoju zasluženu poziciju u međunarodnim odnosima. Riječ je svakako o propagandi i specijalnom ratu koji Srbi vode već neko vrijeme. Da je gospodin Selaković imao 12 nepriznavanja u rukama, naivno je misliti da on to ne bi iskoristio. U prvom mogućem trenutku, uprkos razvoju događaja, on bi objavio ta povlačenja priznavanja, uslovno kažem, da bi kroz njih mogao da unapredi svoju pregovaračku poziciju“, rekao je Hoti.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Vlada veoma posvećena jačanju međunarodnog subjektiviteta Kosova u saradnji sa prijateljima i međunarodnim partnerima, optužujući Srbiju da nikada nije prestala da radi na povlačenju priznanja Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press