Egzodus se nastavlja

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna pozvao je Vladu Kosova da hitno izradi jasnu strategiju za sprečavanje odlaska mladih, prenosi Ekonomija onlajn.

Rafuna je mišljenja da liberalizacija viznog režima neće povećati egzodus mladih, navodeći da su oni koji su to planirali, već otišli.

„Zabrinjavajuće je što su posljednje dvije godine veliki broj mladića i djevojaka otišli. Iz tog razloga smo tražili od vlade da ima strategiju kako bi sprečili odlazak mladih, ali i da motivišemo povratak onih koji su otišli u vidu stranih investitora. Sa liberalizacijom viza, ja lično ne očekujem da će biti velikog odlaska, jer oni koji su se odlučili da idu, otišli su, našli su posao”, rekao je Rafuna.

Rafuna je dodao da je, s obzirom na to da su procedure za dobijanje radnih viza pojednostavljene, trend odlaska je sve veći.

"Zato je vladi hitno potrebna strategija, akcioni plan kako da spreči mlade ljude da odu, kako da motiviše one koji su ostali na Kosovu, treba im dati priliku da otvore sopstveni biznis, na način da budućnost ne vide u EU, već na Kosovu“, rekao je on.

Rafuna je takođe istakao da preduzeća na Kosovu uvoze radnu snagu iz Bangladeša i Nepala.

„Imamo dva izazova sa tim radnicima, prvo je pitanje dobijanja viza, za šta je potrebno vrijeme i procedura, a drugo je da apsolutna većina njih ne dolazi sa tendencijom da ostane da radi na Kosovu, već dolaze sa namjerom da iskoriste Kosovo kao priliku za ulazak u zemlje Evropske unije“, zaključio je Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online