Proces klinički mrtav

Zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kreshnik Ahmeti ocjenio je da Evropska unija nema strategiju i viziju za dijalog Kosova i Srbije, uakazujući da je taj proces toliko rasparčan da je postao "klinički mrtav", prenosi Telegrafi.

"Vjerujem da se dugo na posredovanje Evropske unije gledalo kao na prednost u procesu dijaloga, ali definitivno nije doprinelo stabilnom i dugoročnom rešenju između Kosova i Srbije. Ono što je u početku bio francusko-njemački prijedlog, koji je kasnije postao prijedlog EU, bio je istorijski trenutak da se odnosi između Kosova i Srbije uobliče kroz 'de fakto' priznanje i da se nastavi do konačne normalizacije", rekao je Ahmeti.

On ocjenjuje da se proces dijaloga toliko rasparčao da se na kraju i izgubio.

"Dakle, imali smo Osnovni sporazum, pa Aneks za implementaciju sporazuma koji nije pojašnjavao kako se sporazum sprovodi, onda smo ušli u proces redosljeda spovođenja obaveza", ukazao je Ahmeti.

On se osvrnuo i na kaznene mjere EU prema Kosovu i istakao da su one nepravedne i da nije jasno zašto su uopšte i donete.

Kada je riječ o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, smatra da ne postoji nikakva veza između procesa članstva Kosova u Savjetu Evrope i procesa dijaloga.

Prema njegovoj ocjeni postoji napredak u procesu članstva Kosova u SE, dok je dijalog stagnirao krivicom Srbije.

"Vidim razvoj procesa članstva u Savjetu Evrope, dok je dijalog klinički mrtav zbog načina na koji su ga vodili i agresije Srbije. Dakle, sada dijalog stagnira zbog vanrednih izbora u Srbiji, ali kako se očekuje, formiranje vlade će potrajati iz geostrateških razloga, kako je rekao predsjednik Vučić. Ne vidim vezu, između procesa članstva Kosova u SE i dijaloga, imamo stagnaciju u dijalogu, a sa druge strane, tamo u Savjetu Evrope vidimo napredak", zaključio je Ahmeti.

Izvor: Kosovo online/Telegrafi