Proces dijaloga

Predsjednica Vjosa Osmani sastala se sa predsjednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonjom Biserko i tom prilikom istakla da je priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije jedini prihvatljiv epilog u procesu dijaloga koji vodi Evropska unija, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je naglasila da tendencija vlasti u Beogradu da prekraja istoriju podriva napore da se otvori novo poglavlje u "međudržavnim odnosima".

Prema njenim riječima, suočavanje sa prošlošću, pravda za žrtve rata i rasvjetljavanje sudbine nestalih su preduslovi za trajni mir u regionu.

Osmani je izrazila uvjerenje da zemlje regiona treba da djeluju zajedno na sprečavanju uticaja malignih aktera koji imaju za cilj podrivanje dostignuća ka EU i NATO integracijama.

Osmani je sa Biserko razgovarala o dešavanjima u regionu po pitanju ljudskih prava, demokratskog upravljanja i dobrosusjedskih odnosa, a sagovornice su se saglasile da bi razmjena između društvenih grupa mogla da doprinese borbi protiv predrasuda i jačanju vrijednosti demokratije i povjerenja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online