Deeskalacija situacije

Situaciju na sjeveru Kosova pomno prati i Njemačka, a portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da obe strane treba da se uzdrže od bilo kakvih provokacija i eskalacije situacije, piše Gazeta express.

U njemačkom MSP dodaju je da zvanični Berlin u potpunosti podržava zahtjev šefa diplomatije Evropske unije Josepha Borella za uklanjanje specijalnih jedinica policije Kosova i blokada na Jarinju i Brnjaku.

"Savezno ministarstvo spoljnih poslova Njemačke pomno prati situaciju na sjeveru Kosova i granične prijelaze. Pozivamo obe strane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i da odmah deeskaliraju situaciju. U potpunosti podržavamo rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da se konstruktivno uključi u dijalog o normalizaciji koji vodi EU. Potpuno podržavamo nedavne izjave visokog predstavnika EU Josepha Borella po tom pitanju", rekao je portparol MSP Njemačke.

Iz MSP Njemačke su dodali i da pozivaju Srbiju i Kosovo "da se sastanu što je prije moguće kako bi razgovarali o daljem putu i drugim hitnim pitanjima".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express