Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi smatra da je dolazak afganistanskih izbjeglica na Kosovo teret i u finansijskom i u bezbjednosnom smislu, prenosi Ekonomija onlajn.

Navodi da je njihov dolazak dodatno opterećenje u uslovima kada se Kosovo suočava sa alarmantnom situacijom u vezi sa koronavirusom.

Ibishi je rekao da je do sada oko 82.000 evakuisanih iz Afganistana, da su kosovski zvaničnici naveli da Kosovo ima kapacitet da primi oko 2.000 Afganistanaca i upozorio da postoji opasnost da se među izbjeglice infiltriraju i kriminalci.

"Takođe treba shvatiti da se radi o ljudima koje traže talibane, uključenim u oružane snage i u bezbjednosne i druge strukture, odnosno saveznike Sjedinjenih Država. Znamo da veliki broj od preko 5.000 zatvorenika koji su bili bivši ili članovi terorističkih grupa ili kriminalaca sa teškim kaznama mogu da se infiltriraju u ovaj talas izbeglica", rekao je Ibishi.

Privremeni smještaj afganistanskih građana, iako sa malim kapacitetima, kako je naveo Ibishi, moguć je kod Prištine i Lipljana.

Ibishi smatra da je bezbjednost Kosova ugrožena i u Sjevernoj Mitrovici. Povodom izgradnje zgrade Univerzita u Prištini sa privremenim sjedištem u Sjevernoj Mitrovici, koju finansira Vlada Srbije, Ibishi je zatražio od kosovskih institucija da zaustave izgradnju, ukoliko se izvodi bez poštovanja procedura.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online