Dva smrtna slučaja

Gradonačelnik Dečana, Bashkim Ramosaj saopštio je da je na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o sprečavanju zaraznih bolesti Statuta opštine Dečani, odlučio da na cijeloj teritoriji ove opštine proglasi vanredno stanje, prenosi Gazeta Express.

Odluka je doneta nakon što je, kako prenosi ovaj medij, do sada 900 građana Dečana zatražilo pomoć u Centru za porodičnu medicinu, zbog sumnje na trovanje vodom.

Express navodi ujedno da su se tokom posljednja 24 sata u ovoj opštini dogodila dva smrtna slučaja, za koje se sumnja da su prouzrokovana upravo trovanjem.

Da su dvije osobe preminule potvrdio je portparol tužilaštva u Peći, Skadar Nikqi.

Nikqi je izjavio za medije da je tužilac naložio da se beživotna tijela pošalju na obdukciju.

„Tokom posljednja 24 sata dogodila su se dva sumnjiva smrtna slučaja u dečanskoj opštini. Zbog novonastale situacije u tom regionu, tužilac Odjeljenja za teška krivična djela naložio je da se beživotna tijela pošalju na obdukciju kako bi se saznalo više o okolnostima njihove smrti“, rekao je Nikqi, prenosi Gazeta Express.

Institut za javno zdravlje saopštio je u ponedjeljak da su od šest testiranih uzoraka vode, kod dva pronašli sumnjive supstance bakterija.

Međutim, prema direktoru koji radi na ovom institutu, Naseru Ramadaniju, ispitivanje bi trebalo da se nastavi u laboratoriji, a tačan uzrok ovog trovanja tek treba da se utvrdi.

Kallxo danas prenosi da je gradonačelnik Dečana najavio da je za građane koji se suočavaju sa trovanjem i potrebom za kupovinom lijekova opredeljeno 5.000 eura.

„Na osnovu mog prijedloga, danas smo održali hitan sastanak sa članovima Odbora za politiku i finansije, koji su jednoglasno doneli odluku za dodeljivanje iznosa od 5.000 €, koji će biti namjenjen terapijskim potrebama građana koji se suočavaju sa trovanjem posljednjih dana u Dečanima“, kazao je on.

Vitia: Smrtni slučajevi nisu povezani sa trovanjem vodom

U međuvremenu, Dečane je posjetio i ministar zdravlja, Arben Vitia, koji je otklonio sumnje prethodno iznete u medijima, rekavši da dva smrtna slučaja koja su se dogodila u posljednja 24 sata u Dečanima, „nemaju nikakve veze sa trovanjem vodom“.

Vitia je, kako prenosi Kosovapress, ove navode izneo na sastanku sa gradonačelnikom Dečana.

Izvor: Gazeta Express/KoSSev