U okviru priprema

U okviru priprema za organizaovanje lokalnih izbora, Centralna izborna komisija (CIK) danas započinje sa registracijom prijava za sve glasače van Kosova koji žele da učestvuju na izborima 17. oktobra ove godine.

Ovo je najavio šef sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj na jučerašnem sastanku CIK-a, prenosi KosovaPress.

„Operacija koju sekretarijat priprema je ona putem pošte, kada je i period prijave za registraciju glasača iz inostranstva. Sekretarijat je identifikovao sve adrese e-pošte svih birača koji su odobreni na izborima 14. februara. Istima će poslati adresu e-pošte kako bi potvrdio da li žele da učestvuju na izborima… Sutra, 10. jula, planiramo da započnemo operaciju poštom“, rekao je juče.

Upravo je ta tačka izazvala debatu i sukobe među samim članovima CIK-a.

Član Pokreta Samoopredjeljenja, Sami Kurteshi, zahtjevajući dodatna pojašnjenja u vezi sa registracijom prijava birača van Kosova, verbalno se sukobio sa članom PDK u CIK-u Arianitom Elshanijem.

Kurteshi mu je više puta rekao da ga ne prekida tokom njegovog govora, sve dok međusobno nisu razmjenili kritike.

„Pa, zašto to objašnjavate kad ja ovdje raspravljam o nekom pitanju. Ne, bolje ne možeš da objasniš… da li je moguće da se ne miješate? Ako upadaju ne mogu objasniti, ako tehnički aspekt znate mnogo bolje od mene, sada ćete ga pokazati. Treće pitanje je ako imate mnogo bogatiji rječnik od 20.000 riječi, a ja koristim samo 3.000 riječi, onda je to druga stvar. Nemoj molim te, vi za takvu analizu nemate ni iskustva ni znanja, molim te da me ne prekidaš“, rekao je Kurteshi.

U vezi sa kontinuiranim sukobima u ovoj izbornoj instituciji, predsjedavajući CIK-a, Kreshnik Radoniqi, rekao je da probleme između članova CIK-a treba rješavati među sobom, a ne praviti beskorisne rasprave.

„Sve je zapisano u propisima i ne znam zašto se prekoračuje propis u funkcionisanju (CIK-a). Ako imate probleme jedni s drugima, to je vaša stvar, uzmite pravilnik, to nije moja stvar. Ali važno je kako prilagoditi regulativu. Što se vas tiče, gospodine Rama, činjenica da vam nisam dao riječ za repliku je da nisam želeo da vodim beskorisne rasprave“, naglasio je.

Na ovom sastanku CIK-a objavljeno je da se Lista Guxo, kao građanska inicijativa, prijavila za sertifikaciju na izborima za skupštinu opštine Uroševac.

„Do sada smo dobili tri prijave za sertifikaciju političkih subjekata. Od njih se registrovana politička stranka ‘Građanski pokret Vatra’ prijavila za sertifikaciju za učešće na izborima za gradonačelnike i skupštinu opštine. Druga aplikacija je nezavisni kandidat za opštinu Kačanik, a posljednja prijava je Guxo inicijativa koja se prijavila za sertifikaciju za učešće na izborima za skupštinu opštine Uroševac“, rekao je Vesa Xhara iz Kancelarije za registraciju i ovjeru na sastanku CIK-a.

Pored toga, na jučerašnem sastanku odobrena su sva biračka mjesta koja će biti na izborima 17. oktobra.