Vratiti se dijalogu i poštovati dogovore

Srpski dinar isključen je iz platnog prometa na Kosovu, što je potez koji su kritikovali i SAD i EU.

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ustvrdio je kako je Kosovu bilo potpuno jasno da ne može donijeti jednostrane poteza i provesti uredbu Centralne banke Kosova o zabrani srpskog dinara te da će takvi potezi imati posljedice.

“Mi smo spremni pomoći u rješavanju problema, ali se Srbija i Kosovo moraju vratiti dijalogu i poštovati postojeće dogovore”, rekao je Escobar.

Prema riječima američkog predstavnika, mnoga od pitanja [koja opterećuju odnose Srbije i Kosova] mogla bi biti riješena uspostavljanjem zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova.

Escobar kaže da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju dijalog pod okriljem Evropske unije i ulažu sve napore da se on nastavi kao i da je dijalog jedini kanal za rješavanje “bilateralnih pitanja”.

“Naša tehnička i ekonomska podrška, ali i naš politički utjecaj stoje iza njega, jer na kraju dana, naše najveće aspiracije su da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji i da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose”, rekao je Escobar.

Dvovalutni okvir

Dijalog između Srbije i Kosova zapeo je u slijepoj ulici nakon što Kosovo međusobno priznanje, koje Srbija kategorički odbacuje, vidi kao ključ dalje normalizacije odnosa.

Odnosi su dodatno pogoršani nakon što je uredbom Centralne banke Kosova definisano da se gotovinska plaćanja i platne transakcije na Kosovu od 1. februara mogu raditi isključivo u eurima.

Jedina valuta dozvoljena na Kosovu, uključujući i sjever te dijelove u kojima je većina srpsko stanovništvo je euro, dok je srpski dinar isključen iz platnog prometa.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi ranije je obećao “tranziciju” iz dinara u euro te potvrdio da primjena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Srbijanski dinari su na područja širom Kosova pristizali iz Srbije, tačnije putem Narodne banke koja ima trezor u Leposaviću, odakle je kompanija Henderson dalje razvozila novac u banke ili pošte koje rade u sistemu Srbije.

Za razliku od većine zemalja koje imaju nacionalnu valutu, Kosovo je usvojilo euro kao zvaničnu valutu 2002. godine, ali se dinar i dalje koristio u mjestima s većinski srpskim stanovništvom.

Uredba je na snagu stupila uprkos što su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija od Vlade Kosova tražile da prolongira odluku.