Treba proširiti kapacitete

Ministarstvo zdravlja Kosova potvrdilo je u petak da je sa kompanijom Pfizer postignut sporazum o kupovini preko 1,2 miliona doza vakcine protiv koronavirusa, ali dinamika i vrijeme isporuke vakcina nisu navedeni, prenosi Reporteri.

Kompanija Pfizer je potvrdila da je postigla sporazum sa Vladom Kosova o isporuci vakcina za Radio Slobodna Evropa i navela da je količina vakcina i vrijeme isporuke poverljiv podatak . Na Kosovu je proces vakcinacije protiv koronavirusa počeo prije dva mjeseca i do sada je vakcinisano oko 63.000 građana, odnosno preko hiljadu ljudi dnevno.

Blerim Syla iz Saveza zdravstvenih radnika rekao je da da bi vlasti trebale da omoguće da se dnevno vakciniše bar 20.000 ljudi.

"Nacionalni institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja treba da prošire kapacitete kako bi se dnevno vakcinisalo bar 20.000 ljudi, ali je za to potrebna bolja organizacija", rekao je Syla.

Odbor za vakcinaciju ocjenio je da je angažman postojećih medicinskih timova dovoljan za prvu fazu vakcinacije. Kako je navedeno u planu, uz povećanje dostupnih doza vakcina povećanje kapaciteta medicinskih timova za vakcinaciju može biti realizovano povećanjem radnog vremena već angažovanog osoblja ili dodatnim medicinskim radnicima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri