Zemlje Kvinte

Zemlje Kvinte su u srijedu od Vlade Kosova zatražile da ispoštuje odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, prema kojoj 24 hektara zemljišta pripada manstiru Visoki Dečani.

Naime, lokalna vlast u Dečanima već tri godine odbija da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova, koja je potvrdila vlasništvo manastira nad tim zemljištem.

Ambasadori Sjedinjenih Država, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije na Kosovu su u zajedničkom saopštenju za medije poručili da je "nova Vlada Kosova dobila snažan mandat za sprovođenje reformi i vladavinu prava".

Dodaje se da će glavni dokaz za to biti primena odluke Ustavnog suda Kosova o zemljištu u vlasništvu manastira Dečani.

"Podstičemo (Vladu) da bez odlaganja nastavi postupak registracije imovine manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda", navodi se u saopštenju.

Ranije je i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog izrazio zabrinutost zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda iz 2016. godine.

“Žao mi je što je prošlo pet godina od kako je Ustavni sud doneo odluku oko zemljišta u Dečanu, a presuda još nije sprovedena. Kosovo može napredovati samo ako podržava vladavinu prava kao osnovni demokratski princip”, napisao je Szunyog  na svom Twitter nalogu.

Naime, lokalne vlasti u Dečanima tvrde da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Ilirija" te da nikada nije pripadala manastiru već smatraju da je Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. godine kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru.

Međunarodna zajednica u više navrata pozvala je opštinu Dečane i Vladu Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda.