Smjena gradonačelnika

Ambasadori zemalja Kvinte i šef kancelarije Evropske unije na Kosovu su u zajedničkom saopštenju izrazili žaljenje što se Srpska lista – najveća stranka Srba na Kosovu – i neki drugi politički predstavnici Srba, povlače iz procesa glasanja za smjenu albanskih gradonačelnika u opštinama na sjeveru.

Ovo glasanje je zakazano za 21. april na osnovu Administrativnog uputstva, koje je Vlada Kosova donela septembra prošle godine nakon pritiska međunarodne zajednice da organizuje izbore u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

U ovim opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova došli su na vlast albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali izbore aprila 2023. Od tada su se krize na severu Kosova samo nizale.

U saopštenju zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) navodi se da prošlogodišnji izbori nisu doneli dugoročno političko rešenje, te dodali da ponovni "bojkot glasanja 21. aprila neće doneti korist građanima koji žive na severu".

"Zato pozivamo Srpsku listu i sve ostale koji su pozvali na povlačenje, da preispitaju svoje stavove i da u potpunosti iskoriste raspoloživa demokratska sredstva za unapređenje efektivne i reprezentativne demokratije", navedeno je u saopštenju.

Srpska lista, stranka koja im podršku Beograda za svoje delovanje na Kosovu, 8. aprila je saopštila da neće učestvovati u glasanju za smenu gradonačelnika jer je, prema njihovim rečima, premijer Aljbin Kurti (Albin) "učinio sve da ono ne uspe".

Kao jedno od obrazloženja za svoje povlačenje su naveli neažurirane biračke spiskove.

U međuvremenu je Vlada Kosova u odgovoru za Radio Slobodna Evropa navela da Srpska lista "obmanjuje" javnost jer glasanje za smenu gradonačelnika nije raspisao premijer Kurti.

Vlada Kosova je pozvala građane u opštinama na severu da iskoriste priliku i svoje pravo da glasaju za ili protiv smene gradonačelnika.

Da bi glasanje za smenu albanskih gradonačelnika na severu Kosova bilo uspešno, potreban je 50 odsto plus jedan od ukupnog broja upisanih birača.

Prema Administrativnom uputstvu Vlade Kosova, ako ovo glasanje bude uspešno, predsednica Kosova Vjosa Osmani ima zakonski rok između 30 i 45 dana da raspiše vanredne izbore.

A ako glasanje bude neuspešno, naredna inicijativa može da se pokrene ponovo nakon 12 meseci.