Svoju pomoć ponudio i prije par godina

Bivši kosovski političar Azem Vllasi rekao je da je je spreman da pomogne kosovskim čelnicima u dijalogu sa Srbijom ukoliko oni od njega to budu tražili, prenosi Reporteri.

Vllasi je rekao da je svoju pomoć ponudio i prije par godina, jer smatra da vrlo dobro poznaje historiju odnosa između Kosova i Srbije.

„U svakom slučaju, išao bih i svako od nas ko može nešto da doprinese i ako je pozvan da nešto pomogne dužan je da odgovori“, rekao je Vllasi.

On je u specijalnom izdanju za Klan Kosova rekao da dijalog sa Srbijom treba da se nastavi i da kosovska politika treba da pronađe jedinstvo po ovom pitanju.

„U svakom slučaju, dijalog se mora nastaviti i mora postojati konsenzus i jedinstvo na kosovskoj strani, jer ne postoje razlike u suštinskim pitanjima, dok se male svađe i ogorčenja moraju ostaviti po strani. Mi, premijer Kurti, ne bismo smeli da kažemo da ne dajemo prioritet dijalogu, jer je dijalog jedno od prioritetnih pitanja, posebno u spoljnoj politici. U boljem smo položaju jer nijedna od glavnih zapadnih država ne traži da se odreknemo državljanstva ili kompromisa po pitanju državljanstva. Svijet ima mnogo drugih problema i ne može da se nosi sa nama i Srbijom u nedogled. Između pozicije i opozicije mora postojati puna saradnja, jer je to stvar u interesu države“, rekao je Vllasi.

Bivši političar smatra da nije dobro da bilo koja vlada koja dolazi tvrdi da ništa nije urađeno u pregovaračkom procesu sa Srbijom, dok je dodao da kosovska strana ne bi trebalo da stavlja na sto pitanje državnosti, granica i strukture ustavni enterijer.

„Nije dobro da se svaka vlada koja dođe, koju često mijenjamo, ponaša kao da kreće od početka i kao da do sada ništa nije postojalo. Koliko godina se bavimo pitanjem dijaloga i definirane su neke crvene linije i neki principi. Glavni princip je da u dijalog ulazimo kao država - država Kosovo sa državom Srbijom, a ne Prištinom i Beogradom, kako je izjavila srpska strana. Trebalo bi jasno reći o čemu nema dijaloga - državnost Kosova, teritorija i granice i unutrašnja ustavna struktura Kosova koja je unitarna država. Niko od zapadnjaka u Briselu, a ni SAD ne insistiraju na tome da učinimo ustupke po tim pitanjima“, kaže Vllasi.

On ističe da je jedno od najbolnijih i prioritetnih pitanja, zapravo pitanje nestalih.

„Za neke teme u konačnom sporazumu treba postaviti neke rokove, a najvažnije je da se konačni sporazum završi uzajamnim priznavanjem - što ponavljaju Amerikanci, glavne države Evropske unije. Cilj kosovske strane u Briselu trebalo bi da bude da podsjeti Aleksandra Vučića koji neprestano ponavlja frazu za ’kompromisno rješenje’. Dijalog u Briselu je Savjet bezbjednosti pratio kao dijalog za normalizaciju odnosa, a ne kako srpska strana kaže za rješavanje kosovskog pitanja, jer je ovo pitanje riješeno i Kosovo je država. U dijalog ulazimo samo kao u dijalog za normalizaciju odnosa, jer je pitanje statusa Kosova riješeno ocjenom Međunarodnog suda pravde“, zaključio je Vllasi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri