Predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata

Predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Blerim Syla apelovao je na poštovanje antikovid mjera, jer je situacija sa pandemijom koronavirusa jako teška na Kosovu, ali je istovremeno istakao da, bez obzira na to, ne bi trebalo da dođe do potpunog zatvaranja, piše Kosovo press.

Kako Syla dodaje, u slučaju potpunog zatvaranja ekonomija Kosova bi bila dodatno bila urušena.

"Ako posmatramo situaciju kao zdravstveni radnici, logično je da ćemo da tražimo da se preduzmu dodatne mjere zaštite, jer su bolnički kapaciteti prenatrpani, ljekari su iscrpljeni, i fizički i mentalno. Ali, sa druge strane, s obzirom da je jako teško kontrolisati situaciju, a ekonomsko pitanje je vrlo ozbiljno za sva preduzeća, zaista bi odluka o potpunom zatvranju trebalo da bude razborita. Pristalica sam da se ne zatvaramo, ali, da, treba uvesti mjere koje se moraju poštovati", izjavio je Syla.

Budući da je vakcinacija medicinskog i pomoćnog osoblja već započela, Syla kaže da je 24.000 doza koje je Covax donirao Kosovu dovoljno za vakcinaciju lekara, ali ne i za vakcinaciju osoba starijih od 80 godina i onih sa hroničnim bolestima.

"To je dovoljno za zdravstvene radnike, ali ne zaboravite da su te vakcine predviđene i za starije građane, kojih je vrlo veliki broj. Stoga su doze nedovoljne, ali nadamo se da će uskoro stići još doza vakcina", kazao je Syla.

Prema mnjegovim riječima, vakcina je glavno oružje u borbi protiv koronavirusa.

"Mnogi građani Kosova su bili skeptični prema vakcinaciji. Treba učiniti još mnogo posla na podizanju svijesti o značaju vakcine i potreban je mnogo bolji strateški plan za imunizaciju. Recimo, nije prikladno tražiti od starijih sugrađana da se za vakcinu prjavljuju putem onlajn aplikacije, jer prosto, to su neka tehnička pitanja ili tehnologije koje ti ljudi ne poznaju, a možda i nemaju nikoga ko bi mogao da im pomogne. Bilo bi efikasnije kada bi svi oni stariji od 80 godina mogli samo da dođu na punktove za vakcinaciju sa ličnom kartom i da im bude omogućeno da prime vakcinu bez ikakvih problema", rekao je Syla.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press