Neizdrživo

Direktor Univerzitetske kliničke bolničke službe Valbon Krasniqi upozorio je na mogućnost da do kraja marta svi kapaciteti bolnica budu premašeni zbog povećanja broja slučajeva koronavirusa posljednjih sedmica i pozvao Ministarstvo zdravlja i izvršnu vlast da naprave plan za povećanje broja bolničkih kreveta i drugih kapaciteta, prenosi Reporteri.

Na sastanku Odbora za upravljanje pandemijom koronavirusa Krasniqi je naveo da je samo tokom posljednje tri sedmice zabilježeno povećanje od čak 66 odsto pacijenata koji su hospitalizovani. Istakao je podatak da je trenutno 798 pacijenata hospitalizovano u regionalnim klinikama i Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

"Ako se ovaj trend rasta hospitalizovanih pacijenata nastavi postoji realna opasnost da do kraja marta budu premašeni bolnički kapaciteti", izjavio je Krasniqi.

Krasniqi je pozvao Ministarstvo zdravlja i izvršnu vlast da naprave plan za povećanje broja bolničkih kreveta i drugih kapaciteta.

"Suočeni smo sa situacijom da se vrlo brzo naše bolnice neće moći nositi s prilivom pacijenata koji će tražiti bolničko liječenje," rekao je Krasniqi.

Aktuelni ministar zdravlja Armend Zemaj je rekao da će ako se prenatrpanost bolnica nastavi, biti poteškoća u upravljanju kliničkim slučajevima.

"Preopterećenje Univerzitetske kliničke bolničke službe za kratko vrijeme će, ukoliko se nastavi trend rasta slučajeva oboljevanja od koronavirusa, biti neizdrživo, a zdravstveni radnici suočiće se sa teškim situacijama upravljanja bolničkim slučajevima", rekao je Zemaj.

Kosovo je u petak zabilježilo najveći broj dnevnih infekcija od 828 novih slučajeva. Od registracije prvih slučajeva koronavirusa na Kosovu, 13. marta prošle godine, zdravstvene vlasti registrovale su 80.621 slučaj infekcije od čega je preminulo 1.744 pacijenta.