Pandemija ne jenjava

Preko 800 pacijenata zaraženih koronavirusom liječi se u bolnicama širom Kosova. Zdrastvene ustonove su prenatrpane, tvrde zvaničnici.

To je zbog činjenice da posebna bolnica za ove pacijente, iako neophodna u ovom trenutku, kada se broj zaraženih svakodnevno povećava, još uvijek nije spremna, uprkos obećanjima od početka pandemije.

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova Izet Sadiku rekao je za Radio Kosovo da su mogućnosti hospitalizacije novih pacijenata na Infektivnoj klinici dovoljne samo da kreveti budu dostupni tokom dana. To je dovelo do popunjavanja kapaciteta u drugim klinikama poput pulmologije, interne i sportske medicine.

„Kapaciteti su prenatrpani. Pacijenti kojima je potrebna hospitalizuja, smještaju se u ovim klinikama. Ove klinike su klinike određene  za pacijente sa Covid-19“, rekao je Sadiku.

On je istakao da se na Infektivnoj klinici nalazi četri pacijenta na odjeljenju intenzivne nege, dok je 90% od ukupnog broja na terapiji kiseonikom, a većina pacijenata je sa teškom kliničkom slikom.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Valbon Krasniqi rekao je da se povećao broj obloljelih kojima je potrebna hospitalizacija. Zbog toga tvrdi da će svako povećanje broja zaraženih osoba kojima je potrebna hospitalizacija uticati na pružanje pomoći pacijenatima koji se liječe od drugih bolesti. Međutim, dodao je da će, ukoliko se ovaj porast broja zaraženih nastavi i dalje, biti primorani da prekinu pružanje zdravstvenih usluga slučajevima koje nisu hitni.

U posljednje dvije nedjelje, broj testiranih na COVID-19 na Kosovu se povećao, a povećao se i broj zaraženih i umrlih.