Direktor Onkološke klinike

Direktor Onkološke klinike u Prištini Ilir Kurtishi izjavio je da je, prema podacima ove ustanove, do sada oko 400 ljudi oboljelih od kancera bilo zaraženo koronavirusom, prenosi Ekonomija Onlajn.

Kurtishi je naglasio da je broj oboljelih od kancera koji su zaraženi i koronavirusom, zbog asimptomatskog pojavljivanja virusa u nekim slučajevima, mogao da bude i mnogo veći.

"Na osnovu podataka koje imamo ovdje na klinici, broj oboljelih od karcinoma koji su do sada pogođeni koronavirusom kreće se između 300 i 400 zaraženih, a mogao bi da bude i veći. Prikupljamo i podatke za one koji su se od onkoloških problema liječili u našoj klinici a koronavirus preboljeli kao stanje gripa. U nekim od slučajeva je bila potrebna hospitalizacija bilo na Infektivnoj klinici ili pulmologiji", rekao je Kurtishi.

Direktor onkološke klinike je rekao da se oboljeli od kancera, znajući za velike rizike koje nosi koronavirus, ponašaju odgovorno i da poštuju antikovid mjere.  

"Nemamo podatke da je neko preminuo od posljedica koronavirusa, osim pacijenata koji bili na liječenju više od tri godine, a zatim je vjerovatno infekcija izazvala i razne druge komplikacije", naglasio je Kurtishi.

Prema riječima direktora Kurtishija, pacijentima koji su pogođeni koronavirusom, liječenje raka obustavlja se na dvije do tri nedjelje.

"Kod pacijenata koji imaju koronavirus obustavljamo specifični onkološki tretman ili ga odgađamo za dvije do tri nedjelje dok znakovi bolesti ne prođu i dok se tijelo ne oporavi. Na osnovu radioloških pregleda odlučujemo kada je vrijeme da ponovo počne liječenje lekovima ili zračenjem", rekao je Kurtishi.      

On je istakao i da je na Onkološkoj klinici izvršeno planiranje i organizacija usluga i da od početka epidemije, sve do juna nije zabilježen nijedan slučaj infekcije koronavirusom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online