Ima li prostora

Nakon ostavke lidera LDK Ise Mustafe na Kosovu se govori o mogućem povratku Vjose Osmani u tu stanku, piše Gazeta Express.

"LDK je uvijek otvoren za svoje ljude. Čak za i one koji su ljuti i koji su iz političkih motiva napustili LDK, čak za one koji su se pridružili Pokretu Samoopredjeljenje iz političkih razloga. LDK ima političku porodicu koja je oduvijek bili otvorena i nemamo logiku isključivanja“, izjavio je Lufti Haziri prije nekoliko dana.

Međutim, politički analitičari ne vide mogućnost da se Vjosa Osmani vrati u Demokratski savez Kosova, sada kada se kandidovala na izborima sa Pokretom Samoopredjeljenje, gdje je dobila više od 200.000 glasova.

Malo prostora za povratak


Analitičar Petrit Zogaj izjavio da nakon izbora 14. februara nije ostalo mnogo prostora za povratak Osmani u LDK.

"Izgleda da izbori 14. februara nisu ostavili puno prostora za Vjosu Osmani i Pokret Samoopredjeljenje da vide druge mogućnosti, osim potvrđivanja rezultata i formiranja institucija. Ono što se dešava u LDK uopšte ne bi trebalo da utiče na listu Samoopredjeljenja i Osmani. Stoga, ne samo da ne vjerujem da će LDK ponuditi Osmani, već čak i ako se tako nešto dogodilo, lista Osmani i Samoopredjeljenja je preuzela druge obaveze u kampanji i na takve stvari ne bi trebalo trošiti vrijeme i energiju", smatra Zogaj.

Zogaj je rekao da Osmani uopšte ne treba da brine zbog događaja u Demokratskom savezu Kosova, već da nastavi da radi na stvaranju novih institucija.

"Gubitak koji je nanesen LDK ne vjerujem da je ostavio prostora Osmani da se sada vrati u stranku i preuzme njeno rukovodstvo. Pored toga, Kosovo je izgubilo dvije godine sa nestabilnom vladom, problemi sa kojima se suočila vlada proizašla na ovim izborima ne pružaju utjehu da se sada razgovara o pitanju političke stranke koja je izgubila. Dakle, Osmani mora hitno da nastavi rad na izgradnji nove vlade, a ne da uopšte gleda šta se dešava u LDK“, izjavio je Zogaj.

Izjavu člana Samoopredjeljenja Hakija Abazija, da presotali „LDK može da ima reformu koja će u određenom trenutku osvetliti viđenje Vjose Osmani kao budućnosti Demokratskog saveza Kosova“, Zogaj vidi više kao lapsus.

On kaže da je Abazi pokušao da izgleda kreativno, ali zapravo više nanosi štetu Samoopredjeljenju.

"To su nerazumne i tendenciozne izjave, koje su povučene. Vjerujem da gospodin Abazi sada ima problema. To se više smatra njegovim lapsusom nego strategijom koju Samoopredjeljenje ima u odnosu na već zapečaćeni angažman koji Osmani ima nakon pobjede 14. februara“, izjavio je Zogaj.

Analitičar Astrit Gashi kaže da bi dijalog između ove dvije stranke po pitanju predsjednika bio dobra polazna osnova.

"Prvo, treba izgraditi proces rekonstrukcije komunikacije, saradnje i pomirenja tako da takvo potencijalno zbližavanje ne bude vještačko. Dijalog između Osmani i LDK po pitanju predsjednika bio bi dobra polazna osnova u ovom pogledu", rekao je Gashi.

Gashi je rekao da bi svaki brzi pomak ka zbližavanju LDK i Osmani stvorio utisa da je sve igra ranije pripremljena.

"Ne znam da li će se to dogoditi, ali ako se dogodi, to bi trebalo da bude prirodno. Što se tiče Abazijevih izjava one mi se čine kao nastavak izborne kalkulacije sa tendencijom uticaja na izbor predsjednika LDK, tako da na kraju onaj ko bude izabran ne utiče na povratak biračkog tijela koje se preselilo u Samoopredjeljenje, ali da on ostane tamo gdje je danas. Abazi nije izabran da govori slučajno, već zato što je tokom godina imao blizak odnos sa LDK“, izjavio je Gashi.

Osmani je izašla iz LDK da bi mu nanela štetu


Analitičar Fitim Salihu ne vidi da je moguć povratak Osmani u LDK.

Kaže da je besmisleno da LDK u stranku pozove osobu koja je nanela najveću štetu na izborima.

"Nema smisla da LDK dovodi u stranku osobu koja joj je nanela najveću izbornu štetu u njenoj historiji, dugoj više od 30 godina. Osmani je izašla iz LDK svesna štete koju će naneti toj stranci, pa čak i, možemo reći, da je izašla upravo da bi nanela štetu LDK“, rekaoje Salihu.

On kaže da bi se, ako bi LDK vratila Osmani za lidera stranke, pokazalo da je to stranka koja pati od "stokholmskog sindroma“.

"Tada bi se LDK pokazao kao stranka koja poštuje one koji su je najviše povredili“, izjavio je Salihu.

On izjavu Abazija vidi kao obilježje totalitarnog mentaliteta prema kom ta partija sebi daje pravo da bira lidere drugih stranaka.

"Izjava Haki Abazija znak je totalitarnog mentaliteta koji tvrdi da partija-država ne samo da kontroliše cijelu, već sada sebi daje za pravo da bira lidere opozicionih partija. U državi u kojoj vlada tvrdi da može da odluči ko vodi opozicionu stranku se guši demokratski duh i otvara put autoritarizmu i totalitarizmu“, izjavio je Salihu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express