Blago smanjenje

Na Kosovu je u 2020. godini registrovano 1.336 oboljelih od raka, što je u poređenju sa 2019. godinom za 15 odsto manje, saopšteno je danas na skupu povodom Svjetskog dana borbe protiv kancera, koji su organizovali Klinika za onkologiju i Udruženje onkologa Kosova.

Doktorka na Onkološkoj klinici Vildane Goga rekla je da su pandemija i zatarela oprema, neke od poteškoća sa kojima su se lekari suočavaju u praksi, kao i to da na godišnjem nivou Odjeljenje za radiologiju pruži preko 18. 400 usluga, a Odjeljenje hemoterapije 200.012 usluga.

Prema njenim riječima na Onkološkoj Klinici najčešći su slučajevi raka dojke.

Goga je istakla da je u 2020. godini zabilježeno blago smanjenje od 2 odsto u pružanju usluga hemoterapije, a da su usluge radiologije smanjene za 30 odsto.

"Prosjek dnevnih posjeta Onkološkoj klinici je do 230 pacijenata na oba odjeljenja, hemoterapiji i radiologiji. U 2020. godini zabilježeno je 1.336 novih slučajeva na Onkološkoj klinici, ne uključujući slučajeve dostupne NIJZK, među kojima su i pacijenti koji se liječe u inostranstvu i na privatnim klinikama. Imamo 332 slučaja raka dojke ili ukupno 25 odsto slučajeva, urogenitalni trakt sa 24 odsto slučajeva, gastro-urogenitalni trakt zajedno sa ginekologijom ili ženskim reproduktivnim organima, zatim patologija gastrointestinalnog trakta sa 23 odsto ili 313 pacijenata", precizirala je Goga.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press