Brzo se širi

Mikrobiolog Lul Raka rekao je da je novi soj koronavirusa koji je najprije registrovan u Velikoj Britaniji, na Kosovu prisutan od početka ove godine i njime su do sada zaražene najmanje tri osobe, prenosi Reporteri.

Raka je na televiziji T7 rekao da je prvi slučaj zabilježen 5. januara, a nedavno je isti podatak izneo i ministar zdravlja Armend Zemaj koji je istakao da je to utvrđeno tako što je 30 uzoraka zaraženih koronavirusom poslato na istraživanje u Berlin 18. januara.

„Zvanično imamo prve slučajeve zaraze na Kosovu i oni su pozitivni od 5. januara. Širom svijeta postoji zabrinutost zbog varijanti, ali moramo imati na umu da su genetske promjene normalne za viruse. Koronavirus je koronavirus i mutacije se uvijek dešavaju“, rekao je.

Iako su prošle nedjelje na konferenciji za štampu britanskog premijera dati podaci da bi novi soj virusa mogao biti opasniji od prethodnih, Raka kaže da početni podaci pokazali da ne postoji velika razlika.

On kaže da najviše zabrinjava to što se kaže da se ova varijanta virusa lakše širi, pa se samim tim i veći broj građana može zaraziti.

„Vidjeli smo različite varijante virusa kako u Britaniji, tako i u Južnoj Africi i Brazilu, koji se takođe brzo šire. Najveća zabrinutost je zbog toga da, ako se ove varijante lakše i brže šire, to znači da će biti zaražen veći broj ljudi“, zaključio je Raka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri