93 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano

Mikrobiolog Lul Raka poručuje da je najbolje oružje u borbi sa koronavirusom zapravo vakcina i da je ona efikasna, kako za varijante koje su sada prisutne na Kosovu, tako i za one koje su se pojavile u svijetu i za koje se tvrdi da su zaraznije.

Raka je na Facebooku napisao da je čak 93 zaraženih koronavirusom, koji se nalaze na bolničkom liječenju u nekoj od zdravstvenih ustanova na Kosovu, nevakcinisano.

Prema njegovim riječima, delta soj korona virusa ima više od 50 različitih varijanti, ali da ne treba paničiti, već pristupiti još masovnijoj vakcinaciji.

"Nema potrebe za panikom od nove podvarijante, jer u našim rukama imamo najefikasnije oružje za borbu protiv nje, a to je vakcina. Samo treba da iskoristimo to oružje. Čak i protiv novih podvarijanti, vakcina je veoma efikasna u smanjenju rizika od smrti, ozbiljne bolesti ili hospitalizacije. Nažalost, na Kosovu 93 odsto hospitalizovanih nije vakcinisano", napisao je Raka.

On je istakao da na Kosovu postoji dovoljno vakcina i da svi oni koji se do sada nisu vakcinisali to mogu da urade bez zakazivanja na različitim vakcinalnim punktovima.

Izvor: Kosovo Online