Politički analitičar

Pravnik i politički analitičar Vigan Qorrolli u emisiji “Desku” na KTV rekao je da Avdullah Hoti nikada nije bio premijer i da bi ga trebalo nazivati samo vršiocem dužnosti premijera, prenosi Koha.

“Gospodin Hoti je apsolutno bio kao vršilac dužnosti premijera, a ne možemo ga nazvati premijerom u pokušaju jer ovo spada u poželjni aspekt razvoja njegove karijere i ciljeva, ali sinoćna odluka o sjednici  Skupštine od 3. juna znači da Hoti nikada nije bio premijer, to je jasno, crno na bijelo”, rekao je Qorrolli.

Dodao je da odluka broj 714 Skupštine od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa zakonom jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova. Dobila je 60 glasova, a ne potrebnu prostu većinu od 61 glasa.

“Sljedeća tačka dispozitiva presude kaže da, uzimajući u obzir da Vlada nije izabrana u skladu sa ustavnim standardima, sud nalaže vršiocu dužnosti predsjednika Kosova da zbog iscrpljenosti ili dvostrukog iscrpljenja dvije ustavne mogućnosti izbora Vlade proglasi izbore. Imali smo Kurtija, koji je svrgnut izglasavanjem nepovjerenja, a zatim i Hotijevu vladu“, rekao je on.

Prema Qorrolliju, presuda sinoć nije stupila na snagu, samo je saopštenjem za javnost objašnjen glavni dio obrazloženja.

Izvor: Kosovo Online/Koha