Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti reagovao je nakon objavljivanja Izvještaja State departmenta o Kosovu, i konstatovao da taj dokument potvrđuje ranija upozorenja njegova stranke da vlast teži da nametne diktatorski sistem i da premijer Albin Kurti kontroliše sve - vladu, pravosuđe, skupštinu, predsedništvo i medije.

Hoti je na Facebooku istakao da je takav Izvještaj američkog State departmenta zabrinjavajući za institucije Kosova, ali da je očekivan nakon brojnih afera aktuelne vlade.

U tom dokumentu navodi se, kako ističe, prisustvo ozbiljne korupcije u Vladi Kosova, problemi sa nezavisnošću pravosuđa i ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje ili pretnje nasiljem protiv novinara.

"Izvještaj naglašava prisustvo ozbiljne korupcije u vladi, probleme sa nezavisnošću pravosuđa i ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje ili pretnje nasiljem protiv novinara. Ovo se očekivalo poslije afera, poput ambasadora Berishaja, sa državnim rezervama, koruptivnih afera u KEK i sada sa punionicama vode. Umesto da traže pravdu, nosioci institucija se javno ograđuju od osumnjičenih lica", ukazuje Hoti.

Konstatovao je da su napadi na Ustavni sud, glavnog tužioca, kao i ucjene i pretnje novinarima i medijima postali norma ponašanja vlasti.

"Izvještaj State departmenta je gorka istina koju smo pomenuli nekoliko puta. Nije bilo nikakvog razmišljanja od strane vlade i što je najvažnije od predsjednika države, koji ima ustavni mandat da štiti nezavisne institucije. Ova vlast teži da nametne diktatorski sistem, tako da premijer kontroliše sve: vladu, pravosuđe, skupštinu, predsedništvo i medije", zaključio je Hoti.

Izvor: Kosovo Online