Nije ni prvi ni posljednji slučaj

Imenovanje sina Haxhija Shale, bivšeg poslanika NISMA-e, sada člana AAK-a, za generalnog konzula u Pragu, još jednom je otvorilo raspravu o nepotizmu na Kosovu. Ali ovo nije ni prvi ni posljednji slučaj.

Kako piše portal Indeksonline, Vlade na Kosovu su se jedna za drugom uvijek ponašale slično, neke sa pisanjima u medijima, a neke bez medijskih natpisa.

Nije samo poslanik Shala zaposlio člana porodice. U međuvremenu, spisak zaposlenih koji su bliski rođaci ili rođaci političara u MIP-u, ambasadi i konzulatu, vrlo je dugačak: Liridon Sadrija, Festim Lushtaku, Suzan Novoberdaliu, Leurata Berisha (unuka Envera Hoxhaja), Uran Kryeziu (sin Vlore Dumoshi), Tefta (Migjen) Kelmendi, Enver Buqaj, Ajmane Veseli, Petrit Hajdari, Shota (Bujar) Bukoshi, četiri rođaka: Vlora Baraliu-Dobra, Aromë Baraliu, Imer Lladrovci i Hatmane Krasniqi. Vozač bivšeg ministra Hoxhaja, Ilir Berisha, također je unaprijeđen u konzula. Lista se nastavlja.

Pokret Vetëvendosje je nakon izbora 2013. godine zaposlio stotine aktivista u opštini Priština.

NISMA je također bila vrlo agresivna u stranačkom zapošljavanju, posebno s "privremenim ugovorima".

Prema istraživanju organizacije Çohu iz 2019. godine, zaposleno je 406 visokih javnih zvaničnika s jasnim političkim porijeklom. Demokratska stranka Kosova (PDK) predvodi listu sa 185 zaposlenih, a slijedi LDK sa 125, što čini preko 76% zaposlenih stranačkih militanata. Dok se lista nastavlja sa AAK, AKR i drugim strankama.

Takva su imenovanja stalno vršena na visoka radna mjesta, bilo putem javnih konkursaa ili direktnih imenovanja. Razlog je oduvijek bio da čak i djeca i rođaci političara imaju pravo na zapošljavanje.

Međutim, zapošljavanja i imenovanja treba da se obavljaju na osnovu meritokratije i profesionalne obuke, ali niko ne bi trebalo da bude kažnjen zbog toga što je slučajno član porodice jednog ili više političara na Kosovu.