Bez strategije

Zamjenik gradonačelnika Prištine, Muhedin Nushi, u intervjuu za Ekonomia online kazao je da će se broj zaraženih koronavirusom narednih dana povećavati i istakao da je na Kosovu veliki procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, u poređenju sa drugima u regionu.

Prema njegovim riječima, jedini način da se ljudi zaštitite od virusa je da drže distancu i nose maske.

"Očekivao se porast broja zaraženih i ovo nije kraj. Vjerujemo da će taj broj biti još veći, na osnovu povećanja broja testova koji se sprovode na Kosovu. Gotovo 30 odsto testiranih u Prištini je zaraženo, a 40 odsto je na nacionalnom nivou. Tražili smo da se više testova uradi i u drugim opštinama. Nemamo određenu strategiju šta će se dogoditi sa zaraženim ljudima ako imamo do 2.000 ili čak 3.000 zaraženih", rekao je Nushi.

Nushi je dodao da bi nadležni trebalo da odaberu hotele ili druga mjesta, gdje bi zaraženi mogli da budu smješteni.

"U drugim zemljama se takođe biraju hoteli koji će služiti kao privremene bolnice. Zašto ovo ne primjeniti i na Kosovu. Najvažnije pitanje je da zdravstveni kapaciteti UKCK, uključujući i druge klinike poput pulmologije, ne budu prenatrpani i mora se naći izlaz iz ove situacije, što neće biti lako i kratko", kazao je Nushi.

Zamhenik gradonačelnika rekao je da postoji potreba za lijekovima i vakcinom protiv sezonskog gripa.

"Stalno nam trebaju zalihe. Već smo dobro snabdeveni lijekovima, ali centri za porodičnu medicinu bi trebalo da budu snabdeveni, a nemamo ni vakcine protiv sezonskog gripa", rekao je Nushi.

Nushi je naglasio da je Direkcija za urbanizam zatvorena i da su otkazani sastanci sa građanima, prenosi EO.

Kazao je da je i direktor obrazovanja zaražen koronavirusom i da se usluge se nastavljaju samo u hitnim slučajevima.