Zločini na Kosovu

Za Socijaldemokratsku inicijativu nisu neočekivane izjave lidera Srbije o srpskim zločinima na Kosovu, ali i da je Srbija dužna da razjasni sudbinu nestalih osoba.

Poslanik Socijaldemokratske inicijative Endrit Shala na čiju je i inicijativu pokrenuta rasprava o ovoj temi, rekao je da predsjednik Srbije u vrijeme kada je bio ministar informisanja, i Ivica Dačić koji je tada vršio funkciju portparola SPS-a, su dvije najangažovanije ličnosti u strategiji sakrivanja tragova genocida protiv Albanaca na Kosovu.

On je pozvao poslanike da ignorišu stranačke razlike i zatraže od međunarodnih institucija da prisile Srbiju da razjasni sudbinu 1.600 albanskih civila.

Shala je rekao da su srpske snage nakon povlačenja sa Kosova povele hiljade albanskih civila sa jedinom svrhom da sakriju tragove genocida i tako izbjegnu direktnu odgovornost umješanih u ovaj genocid.

Dodao je da će nakon završetka današnje debate predstaviti pismo izrađeno u saradnji sa parlamentarnim grupama koje bi bilo poslato međunarodnim institucijama.