Iza svega stoji podjela

Politički analitičar Belul Beqaj u izjavi za Kosovo Onlajn ocjenjuje da Kosovo i Srbija u iščekivanju pobjednika američkih izbora namjerno prave vještačku krizu oko formiranja Zajednice srpskih opština i takmičenja oko toga da li će ona biti sa ili bez izvršnih ovlašćenja, dodajući da je cilj da se u prvi plan izbaci politika oko podjela teritorija.

“Ja mislim da obje strane svijesno pokušavaju da stvore vještačke probleme. Srpska strana se nada da će Trump pobjediti, dok većina Albanaca priželjkuje pobjedu Bidena", navodi Beqaj.

Kada je u pitanju ZSO, Beqaj ističe da se "srpska strana nada da će zajednica imati izvršne kompetencije, a albanska želi da uspostavi zajednicu ali bez izvršnih kompetencija.

"Vjerovatno je da će krajnji rezultat biti, ono što je sada u pozadini, a to je razgraničenje”, kaže Beqaj.

On je mišljenja da bi se Trumpovom pobjedom dinamizirao proces dijaloga Kosova i Srbije, koji će ubrzati krajnji ishod pregovora, a koji se ne vjezuje za Zajednicu srpskih opština već za podjelu odnosno razgraničenje. S druge strane, ukoliko pobjedi Biden, Beqaj navodi da će se ići malo staloženije i ravnomjernije, ali sa namjerom da se na kraju dođe do međusobnog priznanja.

Prema Beqajevim riječima dijalog Kosova i Srbije u okviru Evropske unije će nastaviti da ide jednim određenim tempom, ali bez konkretnih rezultata.

“Ja sam bio u zabludi , kada je u pitanju moja procena da će Njemačka odnosno kancelarka Merkel imati presudnu ulogu u ovom procesu. Ali vidim da se ona više nosi sa pandemijom što je sasvim normalno. Ne vidim da će se nastaviti proces koji će rezultirati konačnim dogovorom, već će vjerovatno imati nekih sitnih pomjeranja. Nadam se pozitivnih ali ne vidim da će ni tokom sljedeće godine doći do ozbiljnijeg pristupa”, zaključuje Beqaj.

Izvor: Kosovo Online