Pozitivno

Ministarka spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stubla izjavila je u Berlinu da Kosovo ima velika očekivanja od njemačkog predsjedovanja u pogledu procesa liberalizacije viza, javio je sinoć RTK.

Tokom sastanka sa državnim sekretarom u njemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova Stefanom Mayerom, ona ga je obavjestila da je Kosovo već započelo saradnju sa Francuskom i Holandijom po njemačkom modelu saradnje na nivou eksperata kako bi se ovaj proces pozitivno završio.

“Na sastanku sa državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Njemačke Stefanom Mayerom zahvalila sam Njemačkoj, kao i saveznom ministru Horstu Sehoferu na neprekidnoj pomoći i saradnji u jačanju kosovske pozicije ka pozitivnom epilogu za slobodno kretanje u EU. Naglasila sam da Kosovo ima velika očekivanja od njemačkog predsjedavanja da liberalizaciju viznog režima za Kosovo bude uvrštena u agendu tokom ovog meseca”, rekla je Haradinaj Stubla.

Ministarka spoljnih poslova saopštila je da je od Mayera dobila podršku za saradnju i razmjenu iskustava.

“Mayer je pružio uvjeravanja da će Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje podržavati Kosovo dijeleći svoja pozitivna iskustva u saradnji sa Kosovom skeptičnim zemljama, kako bi uspješno zaključili odluku o viznoj liberalizaciji. Sekretar Mayer je pozdravio napredak Kosova u ispunjavanju kriterijuma i rekao da će Njemačka uvijek biti zemlja partner i prijatelj naše zemlje”, rekla je Haradinaj Stubla.

Inače, Kosovo je jedino u regionu koje ne uživa pravo na slobodno kretanje bez viza u državama članicama Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/RTK1