Direktor NIJZK

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani izjavio je sinoć da se epidemiološka situacija na Kosovu pogoršala jer se građani ne pridržavaju preporuka o nošenju maski, držanju distance i održavanju lične higijene, javlja Gazeta Express.

“Situaciju na terenu se pogoršava, posebno u posljednje dvije nedjelje, a s obzirom na to da je do porasta zaraženih došlo praktično nepoštovanjem mjera, nepoštovanjem preporuka u gotovo svim sektorima, uključujući javne i privatne institucije, zabrinuti smo porastom inficiranih”, rekao je Ramadani.

On je podsjetio na porast inficiranih u posljednje dvije nedjelje ocjenivši da taj broj ima tendenciju rasta, ako svako od nas ne preduzme mjere koje su navedene kao preporuka u borbi protiv koronavirusa.

 “Svaki građanin Republike Kosovo ima obavezu da striktno sprovodi preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje, koje su već definisane u posebnom priručniku”, rekao je on.

Moramo uzeti u obzir svaki faktor koji ukazuje na povećanje broja inficiranih, ako građani to ne shvate ozbiljno, narednih dana će doći do porasta oboljelih, upozorio je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express