Ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Privredne komore

Ekonomski stručnjak i bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu rekao je da Kosovo vode političke stranke u privatnom vlasništvu, koje u političkim agendama nemaju rješenje za probleme izazvane pandemijom koronavirusa, prenosi Kosovo press.

Gërxhaliu je istakao da je Kosovo nažalost pogođeno pandemijom od 1999. godine, a ta pandemija zove se "privatna politička stranka i njeni interesi". On je dodao da je njihova svrha "zataškavanje prošlosti korupcije, krađe i uništenja Kosova".

"Ne vjerujem da su čak i najveći protivnici proglašenja nezavisnosti Kosova mogli da zamisle ovaku mračnu budućnost. Realnost koja je mnogo više u interesu nekih drugih nego građana Kosova koji su pretrpeli i žrtvovali se za bolje dane. Nalazimo se u vremenu pandemije, opasnosti koja je zahvatila cio svijet i umjesto da budemo aktivni u minimiziranju njenih posljedica, danas dominiraju samo političke agende", napomenuo je Gërxhaliu.

Ističe da na Kosovu nije dovoljno imati znanje i intelektualni kvalitet, već je dovoljno biti "servilan, neznalica, beskičmenjak" i biti u političkoj stranci da bi napredovao i bio nagrađen.

"Ako su 90-ih vrijedni Albanci i intelektualci koje su tadašnji režimi označili kao neprimjerene bili  izolovani, nova kosovska politika se ne vrednuje u istom obliku, jer ne mogu biti marionete kriminala u funkciji politike i na štetu države. Beda za koju smo mislili da pripada prošlosti, na nesreću je danas aktuelnija nego ikad ranije. Na Kosovu se borimo za vlast i interes, a ne za građane, a to se dokazuje svakodnevno", smatra Gërxhaliu.

Dodaje da se političke stranke i njihovi predstavnici bore po svaku cijenu da bi "pljačkali, oštetili i uništili Kosovo".

"Nedostatak vladavine zakona je kancerogena bolest kosovskog društva i zahvaljujući ovoj pojavi imamo privatizaciju institucija, privatizaciju javnih preduzeća, grupisanje u područjima od interesa za privatna preduzeća i fenomen postavljanja neznalica na rukovodeće položaje i upravne odbore javnih preduzeća. Nije dobro kad mudri ustupe mjesto neznalicama", ocjenio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress