Tek nakon pojave prvih simptoma

Flora Gjonbalaj 16 godina radi kao medicinska sestra na odeljenju za anesteziologiju pri Univerzitetskom kliničko bolničkom centru Kosova, a u proteklih mjesec dana je pozitivna na korona virus koji izaziva bolest COVID-19.

Ona sumnja da su joj infekciju prenele kolege, zdravstveni radnici.
Gjonbalaj, koja je i predsednica Udruženja medicinskih tehničara za anesteziju i teško obolele pacijenate, napominje da se medicinsko osoblje mora redovno testirati na korona virus.
"Ovo je jako neoprezno. Mislim da bi se zdravstveni radnici trebali testirati jer postoji velika potreba za njima", kaže ona.
Gjonbalaj ističe da je na korona virus testirana tek nakon pojave prvih simptoma, iako je bila u stalnom kontaktu sa inficiranim osobama.
"Testirani smo na naš zahtev, bili smo uporni", kaže Gjonbalaj za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rezultati testa se čekaju do pet dana

Takođe, Sindikalni savez zdravstva na Kosovu zahteva da se hitno obezbede dodatni testovi na korona virus za zdravstvene radnike kako bi situacija bila pod kontrolom.
U Ministarstvu zdravlja Kosova navode da je broj obolelih od korona virusa kod zdravstvenih radnika 1.333.
Predsednik ovog sindikata Blerim Syla ukazuje da se broj zdravstvenih radnika, inficiranih korona virusom, povećava, dok je nepoznat broj onih koji se nalaze u kućnoj samoizolaciji.
"Insistirao sam da Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova pruži prednost u testiranju za zdravstevene radnike”, navodi Syla.
Syla ističe i da se analiza uzoraka mora obavljati brže jer je nedostatak zdravstvenih radnika ozbiljan izazov kada je u pitanju adekvatno lečenje pacijenata, ne samo obolelih od COVID-19, već i od drugih bolesti.
"Ono što mene brine je da rezultati kasno stižu. Ovo pitanje bi trebalo da bude prioritet, ne zato što se radi o zdravstvenim radnicima već zbog pružanja medicinskih usluga. Zamislite, (zdravstveni) radnik koji dobije simptome i danas uradi test, mora da čeka četiri do pet dana za rezultate. Nadam se da će se kapaciteti u Institutu povećati kako ne bi više imali ovakvih problema", poručuje Syla.
Infektolog Salih Ahmeti smatra da je redovno testiranje zdravstvenih radnika od posebnog značaja, jer se na taj način smanjuje rizik da se ugrozi pružanje medicinskih usluga pacijentima.
"Često testiranje će nam dati jasniju sliku kada su u pitanju inficirane osobe,i za preventivne mere za bolest. COVID-19 je poseban izazov jer imamo asimptomatski oblik širenja zaraze od strane osoba koje nemaju simptome", objašnjava Ahmeti za Radio Slobodna Evropa.

Ocene iz Ministarstva zdravlja

Sa druge strane, iz Ministarstva zdravlja na Kosovu tvrde da se zdravstveni radnici testiraju u skladu sa indikacijama i prioritetima.
Kako navode iz službe za informisanje, prednost se daje osoblju koje je u direktnom kontaktu sa pacijentima obolelih od COVID-19.
Navode i da je većina zdravstvenih radnika već preležala korona virus, ali ima i onih koji se trenutno nalaze na lečenju.
Od pojave prvih slučajeva korona virusa na Kosovu prošlo je šest meseci.
Od početka epidemije do 20. avgusta zabeleženo je 438 smrtnih slučajeva, a broj pozitivnih na korona virus se povećao na 12.006. Do sada je izlečeno 7.929 pacijenata a trenutno je 3.639 aktivnih slučajeva.
Iz Univerzitetsko kliničko bolničkog centra je saopšteno da je hospitalizovano 533 pacijenata inficirano korona virusom.
Za sada se 16 pacijenata nalazi na respiratorima, 26 je priključeno na aparate za disanje (CPAP), dok se 342 osoba leči terapijom kiseonikom.