Samo za vrijeme pandemije koronavirusa

Ministarstvo prosvete i nauke zatražilo je od Vlade Kosova da omogući angažovanje još 1.000 nastavnika za novu školsku godinu, koja bi trebalo da počne 1. septembra, prenosi Koha.

Angažman tih nastavnika, prema zvaničnicima Ministarstva, trebalo bi da važi samo za vrijeme pandemije koronavirusa.

Viši politički savjetnik u kabinetu ministra obrazovanja i nauke Enver Osdautaj za Radio Slobodna Evropa rekao je da bi ovaj broj nastavnika trebalo da bude rezervno osoblje u slučaju da koronavirus uđe među nastavno osbolje, redovnih nastavnika.

„Zahtjevali smo redovno angažovanje nastavnika koji rade sa skraćenim radnim vremenom, samo za vrijeme pandemije. Od Vlade smo tražili da angažuje 1.000 nastavnika kao rezervnog i tehničkog osoblja, u zavisnosti od potreba koji će raditi samo u okolnostima pandemije. To su dodatni nastavnici koji zadovoljavaju potrebe u zavisnosti od situacija koje dolaze i njihova raspodjela na državnom nivou zasniva se na broju učenika u opštinskim direkcijama za obrazovanje“, rekao je Osdautaj.

Savjet roditelja Kosova takođe je zatražio povećanje nastavnog osoblja za početak nastavnog procesa.

Imret Reshiti predsjedavajući tog Savjeta rekao je da bi, pored moguće zaraze kovidom-19 u redovima nastavnika, novo osoblje bi trebalo da pomogne i u slučaju donošenja odluka o podeli učenika u dva ili tri odjeljenja.

"To ne znači da učitelj mora biti opterećen da radi u razredu u tri grupe, pogotovo govorimo o onim razredima koji imaju veliki broj učenika", rekao je Reshiti.

Pored zahtjeva za 1.000 novih nastavnika, Ministarstvo prosvete i nauke takođe je od Univerziteta u Prištini, tačnije od Pedagoškog fakulteta, zatražilo da i studenti pomognu u napredovanju nastavnog procesa.

Tako je dekan Pedagoškog fakulteta Ethem Qeku prije 10 dana za Radio Slobodna Evropa iskazao spremnost tog fakulteta da pomogne Ministarstvu prosvete u nastavnom procesu.

Inače, Ministarstvo obrazovanja i nauke pripremilo je tri različita scenarija za početak nove školske godine, u vrijeme pandemije, ali konačna odluka još nije doneta, a u mnogome će zavisiti od epidemiološke situacije na Kosovu, a kako je već potvrđeno, većina opštinskih direkcija za obrazovanje spremna je da započne sa povratkom učenika u škole.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore